Tinerii casatoriti si persoanele defavorizate care vor sa isi construiasca o casa noua, finantata prin credit ipotecar, ar putea primi, de anul viitor, o subventie de la bugetul de stat de maxim 7.776 de euro, fara TVA, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

De acest ajutor ar putea beneficia tinerii casatoriti, cu varste de pana la 35 de ani, persoanele evacuate din imobile nationalizate care fac obiectul unei legi de restituire catre fostii proprietari, precum si cei care au ramas fara locuinte in urma calamitatilor naturale sau au fost evacuate din cladirile expuse unui risc major (alunecari de teren, seisme, inundatii). Solicitantii vor trebui sa demonstreze ca sunt proprietarii terenului pe care se realizeaza contructia, ca nu au mai construit o alta locuinta prin credit ipotecar si ca detin un contract cu o firma de constructii sau cu un dezvoltator imobiliar. Potrivit proiectului, subventia se va acorda in 2007 pentru o valoare maxima a costurilor de constructie de 480 de euro pe metru patrat, fara TVA, pentru locuintele din imobile cu structura formata din parter si cel mult un etaj. In cazul locuintelor situate in cladiri care au mai mult de un nivel, proiectul prevede acordarea de subventii luand in calcul un cost de constructie de cel mult 400 de euro pe metru patrat, fara TVA.

Cererile pentru acordarea subventiei se vor depune la consiliile locale, iar fondurile alocate de la bugetul de stat vor fi primite la finalizarea constructiei. Proiectul de hotarare de guvern este supus dezbaterii publice pana pe 6 decembrie, urmand ca executivul sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an. Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat de guvern in iunie 2006, prevede acordarea unei subventii de la bugetul de stat, in valoare de 20% din pretul pe metru patrat din suprafata construita a locuintei, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 de metri patrati din aria desfasurata construita.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.