Teatrul Masca ne propune masti. Si nu orice fel de masti, ci unele europene. Deci, "Masti europene la... Masca". Asa se numeste festivalul ajuns deja la a doua editie si care se va desfasura in perioada 10-12 noiembrie. Mihai Malaimare, directorul Teatrului "Masca", ne-a declarat ca, prin work-shop-ul despre arta clovnului, festivalul se adreseaza lumii teatrale - sunt 20 de actori care s-au inscris pentru a deslusi tainele acestei arte, dar si oamenilor neprofesionisti in ale teatrului care s-au inscris pentru a asista la tot ce va propune Jango Edwards.

Cel mai renumit clovn in viata al Europei, Jango Edwards, va prezenta la Bucuresti si spectacolul "Classics Duo", o insiruire de scenete in care talentul actorului se manifesta in toate ipostazele sale: mima, dans, magie, acrobatie, muzica, cascadorii, cabaret, poezie, jonglerie. Audienta sa a atins cote maxime. Regina Olandei, Cancelarul Germaniei, Catherine Deneuve, Federico Fellini, Francis Ford Coppola, Xavier Hollander si Rolling Stones s-au numarat printre cei care l-au admirat.

Jango Edwards si-a dedicat viata comediei si s-a devotat artei clovnului, nu sub forma unei meserii, ci ca un stil de viata, religia comica pe care o denumeste Church of Grin (Biserica Zambetului). Prima data s-a stabilit in Londra si a inceput sa studieze independent si sa lucreze pe strazi ca scamator. Impreuna cu Nola Rae si-a format prima trupa - "The London Mime Company".

Mai tarziu au fuzionat cu "The London Black Theater Company" si cu un trio de studenti din Scoala centrala de arta si design, pentru a crea "The Friends Road Show" (Prietenii spectacolului de strada), care s-a transformat intr-o comunitate de teatru cu baza in Londra, Amsterdam si Detroit. In cele din urma viziunea sa a dat nastere renumitului pe plan international "Festival Of Fools" care, din 1975 pana in 1984, a devenit prima adunare de comedie din lume a Noilor Clovni.

La randul sau, Mihai Malaimare si-a declinat dorinta existentei unui Festival al Nebunilor si in Bucuresti. Anul viitor, cel mai probabil. Referitor la bugetul festivalului, acesta este destul de mic - 8.000 de euro, banii provenind de la Ministerul Culturii si Cultelor si de la Primaria Capitalei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.