Cele mai mari dispute din cadrul unei companii au loc la nivelul salariilor. O parte din angajati sustin teoria unor secrete legate de salarii si plata acestora, iar altii sint de parere ca o serie de mituri le-ar putea spori veniturile.

Care sint secretele si miturile legate de salarii? Vi le prezentam mai jos, asa cum au fost identificate de catre CNN Money.Secretul 1. Salariul nu releva neaparat vechimea . Un salariu echitabil este oferit numai pentru ca tu sa nu parasesti locul de munca. Este o metoda a managerului de a-si mentine angajatii. Astfel, compania ii va oferi unui nou venit, cu calitatile necesare, aceiasi suma de bani pe care o cistigi si tu, desi ai cu mult mai multa vechime. Dar nu intotdeauna lucrurile stau asa, exista o serie de companii care cauta si depisteaza aceste nereguli, iar salariatul cu vechime primeste o marire de leafa.

Secretul 2.Maririle de salariu se pot obtine oricind

Companiile inteligente au intotdeauna o mica rezerva, in caz ca au nevoie sa-si pastreze angajatii pe care nu doresc sa-i piarda. In cazul in care vei cere o marire de 8% a salariului, executivii companiei vor sta putin pe ginduri si se vor intreba daca isi permit sa piarda un angajat model pentru suma de 500 de dolari. Iar daca se tem ca vei cauta un alt loc de munca, atunci iti vor oferi suma respectiva, pentru ca ii costa mai putin sa te pastreze decit sa te inlocuiasca.

Secretul 3. Refuzul majorarii salariului nu tine de buget

Daca ceri o marire de salariu, iar seful invoca drept motiv al refuzului sau bugetul scazut al companiei, intreaba ce trebuie sa mai faci pentru a obtine suma dorita. Daca primesti un refuz clar si concis, pot exista ai multe variante: seful nu considera ca meriti banii pe care i-ai cerut sau nu are autoritatea necesara pentru a acoda marirea sau, pur si simplu, nu doreste ca tu sa evoluezi.

Mitul 1. Salariul te reprezinta

Companiile nu au o comunicare destul de dezvoltata cu angajatii in ceea ce priveste deciziile salariale. Daca in cadrul unui interviu pentru angajare, firma evita sa discute despre partea materiala nu te sfii sa deschizi tu discutia. In mare parte, salariul te reprezinta, avind la baza anumiti factori, printre care puterea de munca, determinarea, presiunea, durata de mentinere intr-un post.

Mitul 2. Sefii platesc mai mult daca te plac

Sefii au anumite afinitati fata de unii angajati. Acest lucru face ca acei privilegiati sa primeasca salarii mult mai mari decit angajatii de baza. Dar angajatii care beneficiaza de favoruri sint si cei care il ajuta cel mai mult in cadrul companiei, sprijinindu-l sa se impuna in fata managerilor sai.

Mitul 3. Nu poti negocia plecarea

Nu-ti poti negocia termenii plecarii din cadrul companiei, decit daca ai un contract in care se stipuleaza aceasta clauza. O alta metoda ar fi aceea ca firma sa depinda de tine, iar tu sa fi acea persoana familiarizata cu cele mai importante detalii ale companiei, astfel incit, la plecare, sa poti avea un cuvint de spus. Cu alte cuvinte, lipsa ta sa se simta puternic.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.