A sosit vremea unui nou concediu de Sarbatori, iar ofertele au impanzit agentiile de turism si Internetul. Ca de obicei in ultimii ani, marile hoteluri din statiunile celebre de schi au stabilit preturi uriase pentru pachetele turistice.

O alternativa pentru cei care nu vor sa plece din tara si nici sa stea acasa raman pensiunile agroturistice. Preturile sunt ceva mai mici, atmosfera este mult mai apropiata de asteptarile noastre pentru Craciun sau Revelion, iar multe dintre aceste vile la tara se afla in apropierea partiilor.

Probabil ca multa lume isi aminteste cu placere de Craciunul petrecut in casa bunicilor de la tara. Miros de cozonaci, zapada pana la genunchi in curte si foc domol in soba sunt trasaturile unei vacante de iarna in inima unui sat.

Fara galagia orasului, fara pocnitori aruncate printre picioarele pietonilor, doar sanii, colinde, putin ger si nopti linistite in care ninge fara de sfarsit. Daca vreti sa retraiti aceste momente sau pur si simplu sa le gustati pentru prima data, aveti la indemana pensiunile agroturistice, din ce in ce mai multe, din ce in ce mai bine pregatite si cu preturi mult sub nivelul celor din hoteluri. Fie ca este vorba despre pensiuni in zonele de schi, fie de cele din sate de munte in care la moda sunt doar saniutele, cateva zile petrecute intr-o astfel de locatie sunt alternativa perfecta la clasicele vacante in hotelurile din Predeal sau Sinaia.

Sobe, sanii si gratare

Probabil ca vor fi multi care se vor intreba ce poate oferi in materie de confort o pensiune, astfel incat zilele de vacanta sa nu devina un cosmar fara apa curenta, televizor sau caldura. Majoritatea acestor locatii au inteles ca turistii nu vin si mai ales nu revin intr-o unitate de cazare daca nu sunt indeplinite conditiile de confort cu care s-au obisnuit. Astfel ca din ce in ce mai multe pensiuni au camere cu grupuri sanitare proprii si televizor, ca si incalzire centrala, cand nu sunt sobe cu lemne, pentru atmosfera tipica de tara.

Chiar daca in imprejurimi nu sunt discoteci, baruri sau supermarketuri, asa cum se intampla in marile orase ori statiuni, proprietarii de pensiuni stiu sa le suplineasca lipsa prin oferte "cu specific": plimbari cu sania trasa de cai, foc de tabara in zapada, gratar cu tuica fiarta si chiar echitatie. Nu mai vorbim despre meniurile incarcate cu retete traditionale, incepand de la celebra "pomana a porcului" si terminand cu sarmalute, tochituri, toate asortate cu mamaliguta sau branzeturi, evident "recoltate" din propria ograda. Cei care nu ravnesc la ospitalitatea gazdelor si vor doar un loc placut in care sa se odihneasca pot opta pentru pensiuni care inchiriaza doar camere ori care se inchiriaza integral unui grup.

Valea Prahovei sau Bran

Fara indoiala, cele mai cautate astfel de pensiuni vor fi tot cele de pe Valea Prahovei. Avantajul este, chiar si pentru acestea, ca se gasesc aproape in toate localitatile, mici sau mari. Cele din Sinaia, Busteni sau Predeal ofera mai degraba camere, avand in vedere ca restaurantele se afla la tot pasul.

Pensiunea Ana-Maria, de exemplu, cere pentru 4 nopti in perioada Craciunului 300 de lei, orice zi in plus costand 75 de lei de persoana. Serviciile includ doar cazarea si accesul la bucatarie. Aproximativ aceleasi conditii si in Pensiunea Alina, unde pretul este de 270 lei pentru 3 nopti. In schimb, Pensiunea Kara din Busteni ofera, pentru suma de 325 de lei, patru nopti de cazare, mic dejun si masa festiva de Craciun. In toate cazurile insa zona ridica pretul, iar serviciile lasa garda jos din cauza cererii foarte mari.

O alternativa destul de buna este zona Bran-Moeciu. Chiar daca Bran a devenit o noua Sinaia din cauza aglomeratiei, exista inca locuri netulburate de harmalaia miilor de turisti. Casa Serena ar putea fi un astfel de loc, pretul unui pachet de Craciun fiind de 120 de euro (aproximativ 420 lei) pentru 3 nopti, cu demipensiune si masa festiva incluse. Pensiunea Angelica ar putea fi o alegere si mai buna, avand in vedere ca 3 nopti cu pensiune completa si masa festiva costa intre 220 si 350 de lei, in functie de tipul camerei alese, chiar daca e vorba despre o constructie ceva mai mare, destul de urbanizata.

Din Bucovina pana in Maramures

Moldova este o alta varianta pentru Sarbatori si mai ales pentru Craciun, pensiunile de aici fiind renumite pentru ospitalitate, dar si pentru preturile destul de mari pe care le practica. In Bucovina, Casa Alba din Vama are pachete la 600 de lei, asta insemnand cazare 3 nopti cu cina festiva in cele 3 seri, iar in Casa Lucretia tariful de Craciun este de 87 de euro pe noapte, minimum 4 nopti, demipensiune plus cina festiva in Ajun si de Craciun.

La celalalt capat al tarii, in Maramures, Pensiunea Chindris din Ieud are pachete de Craciun cu 169 de euro, incluzand demipensiune, cu un program destul de bogat, cu sanius, impodobirea bradului sau participare la festivalul local al datinilor. In Sapanta, Pensiunea Any ofera un program la fel de incarcat, pentru 720 de lei de persoana, iar in Poienile Izei, Pensiunea Ileana Petreus are un tarif de 27 de euro pe noapte in perioada Craciunului, in pret fiind inclusa si pensiunea completa.

Alte optiuni pot viza zona Fagarasului, cum este Pastravaria Albota, care are oferte la 990 lei 3 nopti, cu demipensiune, ori Sighisoara, la Hanul Dracula, unde 3 nopti de Craciun costa 335 lei, in pret fiind incluse bonuri de masa ce pot fi folosite oricand, inclusiv pentru masa festiva.

Dincolo de industrializare

Asadar, oferte exista, chiar daca pe cele mai rustice, mai calde si mai apropiate de imaginea casei de la tara a bunicilor nu le veti gasi cu usurinta (in pliantele agentiilor de turism, de exemplu).

O parte pot fi descoperite prin intermediul ANTREC, asociatia de turism rural, destule se regasesc prin paginile de anunturi ale ziarelor. Multe dintre pensiunile ce-si permit sa-si faca publicitate pe Internet ori au contracte cu agentiile sunt deja "industrializate", au in spate firme serioase, iar farmecul pensiunilor traditionale dispare la umbra unor termopane, a Craciunul se poate petrece la tara restaurantelor urbanizate ori a mancarurilor procurate de la supermarket. Depinde de fiecare ce isi doreste, cata rabdare are pentru cautari si cat de norocos este. Pentru ca pensiuni taranesti, in care se practica agroturismul veritabil, exista in toata tara.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.