UNICAT. Multi ar vedea-o in bucatarie sau la cumparaturi prin magazine. Numai ca ea a ales sa intre in lupta cu infractorii, intr-o lume rezervata pana nu demult doar barbatilor. La cei 41 de ani ai sai, Maria Paun (foto) este subcomisar si, mai mult, conduce Politia Calafat, Dolj, fiind singura femeie din tara care a ajuns intr-o asemenea functie.

A intrat in politie, la Cercetari Penale, in 1990. "Nu a fost deloc usor pentru mine. M-am adaptat din mers. Am invatat sa injur, asa cum faceau colegii mei, si sa ma familiarizez cu limbajul din strada, al talharilor", isi aminteste politista. Acum aproape doi ani, Mariei Paun i s-a propus sa preia conducerea Politiei din Calafat. Nu a stat prea mult pe ganduri si a acceptat provocarea, aceea de a conduce o "armata" de barbati, aproape 100 la numar.

"Barbatii sunt mult mai orgoliosi decat noi, femeile. Le dau posibilitatea sa-si spuna parerea si sa aiba initiativa. Ei sunt mai putin curve. Inevitabil insa, se ajunge si la conflicte, la injuraturi si glume nesarate. Dar toate trec", spune zambind politista.
Pe langa cele 23.000 de suflete din Calafat, la linistea carora trebuie sa vegheze zi si noapte, "comisareasa", cum ii spun localnicii, are grija ca si alti 70.000 de oameni din zece comune limitrofe localitatii sa nu dea nas in nas cu infractorul. Singurele momente de liniste ale sefei Politiei de la Calafat sunt cele petrecute, de regula, seara, alaturi de cei doi copii, un baiat de 12 ani si o fata de 9, si de sotul sau, care este vames.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.