Aventurile lui Borat, reporterul cazac ajuns in Statele Unite, au declansat un scandal cinematografic de proportii. Filmata partial in Romania, sub ochii unor autoritati confuze, pelicula a pornit ieri spre cinematografele lumii.

"Borat, Invataturile culturale ale Americii pentru folosul semetei natiuni a Kazahstanului", filmul care a socat lumea prin remarcele rasiste si sexiste ale personajului principal Borat Sagdyiev, interpretat de comicul britanic Sacha Baron Cohen, a avut ieri debutul cinematografic mondial. Pe ecranele din Romania, pelicula, produsa de 20th Century Fox, va rula incepind cu 17 noiembrie, chiar daca o parte din imaginile scandaloase au fost captate intr-un sat dimbovitean. Kazahstanul, tara patata de scenariul filmului, a interzis insa difuzarea acestuia.

Confuzie mioritica

Filmarile pentru opera lui Cohen, consacrat in persoana rapper-ului Ali G, au avut loc toamna trecuta intr-un sat din comuna dimboviteana Moroeni. Comicul britanic interpreteaza rolul unui ziarist din Kazahstan aflat intr-o calatorie de documentare in America. Fara a se pomeni ca decorurile sint romanesti, actiunea incepe in satul Glod, populat de etnici romi, actorii fiind alesi din rindul acestora. Straini de graiul personajului Borat, localnicii au vorbit in romana si au fost partasii nestiutori ai unei actiuni de discriminare, pe acordurile manelistilor autohtoni si intr-un decor grotesc, in care Borat pipaie, mozoleste si denigreaza satencele. "Uite, asta e sor’mea, Natalia, e campioana Kazahstanului la sex oral, e prostituata nationala", spune englezul, in timp ce femeia cu pricina ridica, rinjind, o cupa aurita.

Intreaga mascarada a derutat autoritatile dimbovitene locale, care nu pot stabili exact cine a permis filmarea si care au fost motivele invocate de straini. "Nu am fost cu ei acolo. Au venit de la judet, au venit cu jandarmi care i-au pazit. S-a stiut la nivel de Consiliu Judetean", spune viceprimarul din Moroeni, Petre Buzea, cu precizarea ca actorii filmului au fost rasplatiti zilnic cu citeva sute de mii de lei vechi pentru prestatia lor. Primarul comunei, Iordan Constantin, nu stie exact ce s-a intimplat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.