Investigatia ZIUA dedicata felului in care Caietele Eminescu au fost puse sub obroc de catre Editura Academiei Romane a starnit, cum era firesc pentru unul dintre cele mai importante patrimonii culturale ale Romaniei, reactii de perplexitate si indignare din partea cititorilor nostri.

In afara de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, si de conducerea Editurii Academiei, care a refuzat orice lamurire solicitata de ZIUA, aproape nimeni nu poate intelege cum banii acordati prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2006, zece miliarde de lei vechi, se duc pe aba sambetei, iar zece noi volume, cate s-ar fi putut realiza din acesti bani, devin o trista fictiune. Radio Romania Actualitati a dedicat o editie speciala acestui subiect, in emisiunea "Lumea in clar obscur" a realizatoarei Diana Nedelcu, prilej cu care dezvaluirea ZIUA a fost intoarsa pe toate fetele de catre academicienii Eugen Simion si Ionel Haiduc, precum si de profesorul universitar Mircia Dumitrescu.

Solicitat sa ofere argumente clare despre toate ilegalitatile, controversele si ascunzisurile ce au dus la intreruperea tiparirii Caietelor Eminescu, presedintele Academiei Romane a gasit raspunsuri naucitoare pentru un om de cultura, printre care si acela ca manuscrisele eminesciene pot fi date pe mana unui experiment tipografic, chiar cu riscul ca acesta sa fie un rateu de proportii. Mai mult, Ionel Haiduc ne-a acuzat ca suntem avocatul partii care a initiat proiectul si a tiparit pana acum 8 volume ale Caietelor Eminescu.

Ceea ce nu stie, insa, dl Ionel Haiduc sau se face probabil ca nu stie e faptul ca experimentul pe care incearca sa-l gireze e in afara legalitatii. ZIUA va dezvaluie faptul ca licitatia publica facuta de Editura Academiei Romane, prin care aceasta si-a ales, in fapt, o tipografie preferata, e ilegala, pentru ca anuntul de atribuire a contractului public cu tipografia nu a fost publicat in Monitorul Oficial nici dupa opt luni de zile de la termenul legal prevazut, acest fapt constituind, conform OUG nr.60 din 2001, contraventie sanctionata cu amenda intre 20-50 milioane lei.

Nu a contat pentru aranjorii Editurii Academiei, nu conteaza nici pentru presedintele Academiei, faptul ca, in cele din urma, a fost intrerupt, din orgolii si interese oculte, unul dintre cele mai importante proiecte culturale din istoria Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.