Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), valabila anul viitor, ii va costa pe romani cu aproximativ 50% mai mult. Nivelul indicat reprezinta insa o medie a pietei, dat fiind ca exista societati de asigurare care au ieftinit polita cu pana la 13%, dupa cum exista companii care au scumpit asigurarea cu pana la 65 - 67%. Diferentele mari de tarife isi gasesc explicatia in faptul ca 2007 este anul care aduce liberalizarea completa a tarifelor de prima pentru aceste polite. Si tot de la anul, valabilitatea politei RCA va fi extinsa pe intreg teritoriul european, astfel incat asigurarea Carte Verde va fi necesara doar pentru statele din afara Elvetiei si a Spatiului Economic European.

In ultimii doi ani, piata de profil nu a pierdut nici un prilej de a discuta despre consecintele asa-zisei unificari a politei RCA cu asigurarea Carte Verde (valabila in afara Romaniei). Masura era iminenta, data fiind aderarea Romaniei la UE. Insa pretul piperat al acestei polite unice, valabile in tot spatiul european si, mai cu seama, obligatorie pentru toti soferii romani, indiferent ca circula sau nu prin strainatate, i-a ingrijorat pe multi dintre asiguratori deoarece, spun acestia, exista posibilitatea ca unii soferi sa refuze sa incheie o asemenea asigurare.

GRATUITATEA, PRAF IN OCHI

Jucatorii din piata recunosc: primul an va fi cel mai dificil, deoarece mare parte dintre proprietarii de masini n-au pus vreodata piciorul dincolo de granite si nici nu-si vor putea permite asta vreodata, astfel incat vor fi dificil de convins sa plateasca in plus pentru ceva care, cred ei, nu le va folosi nicicand.

Asa se face ca intr-un recent comunicat, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) precizeaza ca anul viitor, pana la momentul semnarii Acordului Multilateral de Garantare si ratificarea acestuia de catre toate statele Comunitatii Europene, precum si de Islanda, Norvegia, Liechtenstein si Elvetia, societatile autohtone de asigurari vor trebui sa ofere asiguratilor, la momentul cumpararii politei RCA, si o "polita gratuita" Carte Verde, "din oficiu sau la solicitarea acestora". Asiguratorii nu se feresc insa sa spuna ca "gratuitatea" este inexistenta - RCA 2007 s-a scumpit consistent tocmai pentru ca fiecare emitent a luat in calcul extinderea teritoriala a acestei polite -, si ca aceasta idee este de fapt un carlig psihologic pentru cei care vor refuza sa dea atatia bani pe un "moft european".

DESPAGUBIRI CONSISTENTE

Moft este doar la prima vedere, deoarece extinderea teritoriala a politei RCA presupune si majorarea consistenta a limitelor de despagubire in caz de accidente. In conformitate cu directivele europene, in unul si acelasi accident produs pe teritoriul Romaniei, indiferent de numarul persoanelor vinovate de producerea pagubelor, asiguratorul acorda despagubiri de la 50 de euro pana la maximum 100.000 de euro in contul avarierii ori distrugerii de bunuri. De asemenea, se vor acorda pana la 350.000 de euro pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 700.000 de euro in caz de vatamari corporale sau decese.

PRETURI MARI

Tarifele valabile pentru RCA 2007 s-au calculat deja de catre societatile de profil. Din analiza acestor preturi noi rezulta ca polita RCA s-a scumpit, in medie, cu 45 - 50%, insa exista mari diferente de la un asigurator la altul. Spre exemplu, exista companii care au tarife preferentiale pentru soferite, la fel cum unii asiguratori vand mai ieftin polita daca proprietarul masinii locuieste la sat. Singura societate care va practica, in 2007, tarife mai mici decat cele din 2006 este Asitrans, unde ieftinirea este de circa 13% pentru autovehiculele de pana la 1.600 cmc. La polul opus, societati precum Omniasig si Ardaf au majorat tarifele cu cel putin 38%, prima companie ajungand chiar si la 42%. La Generali Asigurari politele sunt mai scumpe cu aproximativ 35%, la Asirom cu 44 - 63%, in vreme ce Astra vinde politele cu 50 - 65% mai mult decat tarifele valabile anul acesta. II

Siguranta

Formatul politei RCA valabile de la 1 ianuarie 2007 va fi adaptat in asa fel incat sa poata fi emis si in sistem informatizat. Noua polita va avea o vignieta detasabila care va fi aplicata, intr-un suport de plastic, pe parbrizul autovehiculului. II

54 milioane de euro din Carte Verde

In prima jumatate a acestui an, valoarea primelor brute subscrise din asigurarile Carte Verde a depasit 35 milioane euro (125 milioane RON), reiese din datele revistei de specialitate Profil Asigurari. Astfel, ponderea acestui segment in total piata a fost cu putin peste 4%. II

RCA cu alta fata

Unita - Pentru RCA 2007, soferitele platesc cu 10% mai putin. Discount de 20% pentru pensionari. Reducere 5% pentru plata anticipata si integrala a RCA 2007.

Omniasig - Reducere de 25% pentru pensionari si 50% pentru persoanele cu deficiente locomotorii.

Generali - La plata primelor de asigurare anticipat si integral, pentru autovehiculele asigurate care au masa totala maxima autorizata de pana la 2,5 tone, se ofera gratuit serviciul de asistenta rutiera ASIST PLUS, care consta in tractarea gratuita a acestora in cazul in care autovehiculul de afla in imposibilitatea de a fi pus in miscare.

Asirom - Persoanele cu deficiente locomotorii au 55% discount. Pentru o Dacia 1310, un sofer plateste 140,40

>> Astra - Reduceri: 20% pentru pensionari, 35% pentru veterani de razboi, 50% pentru persoane cu deficiente locomotorii. Fata de tarifele de baza se pot negocia limite minime si maxime, precum: minus 15% (persoane fizice), minus 10 - 20% (societati).

>> Asitrans - Pensionarii au parte de 30% reducere. Tarife diferentiate in functie de locul de rezidenta. Pentru o Dacia 1310, un locuitor de la sat plateste 162 RON/an, in vreme ce un orasean plateste, pentru acelasi tip de masina, 180 RON/an. Societatea pratica tarife diferentiate si in cazul persoanelor juridice. Astfel, RCA 2007 poate costa intre 305 - 366 RON/an (masina de pana la 2.000 cmc), pentru ca la cele ce depasesc 2.000 cmc sa coste intre 589 si 706,80 RON/an.

>> BCR Asigurari - Tarifele pentru RCA 2007 difera in functie de data de inceput a valabilitatii politei. Pentru o masina de pana la 1.400 cmc, RCA costa 168 RON/an daca perioada de valabilitate a politei incepe de la 1.01.2007. O data mai indepartata conduce la un pret de 188 RON/an pentru aceeasi masina.

>> Ardaf - Pentru masinile folosite ca taximetre sau cele utilizate in cadrul scolilor de soferi sau a companiilor de rent a car tarifele RCA se majoreaza.
Pentru un autovehicul de peste 2.000 cmc, detinut de catre o persoana fizica, pretul politei este de 759,96 RON.

>> Allianz -Tiriac - Tariful RCA difera in functie de mai multe criterii, de natura tehica. II


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.