Modificarile aduse in Camera Deputatilor unui proiect de lege privind reproducerea umana asistata medical permit cuplurilor de homosexuali sa "comande" copii prin fertilizare in vitro

Proiectul de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical (217/2003) va intra astazi in dezbaterea finala a Camerei Deputatilor. Doctorul Gabriel Raicu, unul dintre membrii Comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor, a atras ieri atentia ca, in forma in care ajunge astazi in mapa deputatilor, legea lasa deschisa o portita pentru cuplurile homosexuale. Astfel, acestea ar putea avea copii folosind metoda fertilizarii in vitro. Doctorul Raicu a supravegheat, printre altele, in calitate de expert pe linga Delegatia Comisiei Europene din Romania, evolutia procesului de reglementare legislativa a reproducerii umane asistate medical.

Conform declaratiilor pe care le-a dat doctorul Raicu pentru "Evenimentul zilei", textul articolului 13 din proiectul de lege este cel care va pune mari probleme atit medicilor, cit si avocatilor: "Accesul la reproducerea umana asistata medical este liber pentru orice cuplu, in conditiile prevazute la articolul 11 si/sau in cazul oricarei femei sau barbat care sufera de sterilitate care nu poate fi tratata prin nici o metoda terapeutica clasica sau interventie chirurgicala".

In opinia doctorului Raicu, formularea "si/sau" practic anuleaza textul articolului 11 din proiectul de lege. Acesta stipuleaza ca "barbatul si femeia" care doresc sa recurga la fertilizarea asistata medical trebuie sa indeplineasca "cumulativ" o serie de conditii, intre care si aceea de a fi "casatoriti sau in masura sa probeze o viata comuna de cel putin doi ani". "Legea a fost modificata pentru a permite si indivizilor singuri accesul la procedurile de reproducere asistata medical, insa una dintre scaparile sale - voite sau nu - este ca va permite si cuplurilor homosexuale sa se bucure de acest privilegiu", a spus doctorul Raicu. "Nu stiu cit de pregatita este societatea romaneasca sa le permita cuplurilor de homosexuali sau lesbiene - care pot dovedi ca traiesc impreuna de cel putin doi ani - sa aiba un copil folosind metoda fertilizarii in vitro", a declarat Gabriel Raicu.
Olanda este singura tara din lume care permite cuplurilor homosexuale sa aiba copii prin aceasta metoda, dar legea respectiva se refera doar la cuplurile de lesbiene. In sistemul juridic olandez este permisa si casatoria intre doua persoane de acelasi sex.

Se pun bazele industriei mamelor-purtatoare

Doctorul Raicu a atras atentia ca, daca proiectul legislativ va fi adoptat in forma actuala, chiar cuplurile homosexuale in care partenerii sint de sex masculin vor putea avea copii, folosindu-se de o mama-purtatoare. Aceasta, in conditiile legii, este definita drept "femeia care consimte ca embrionul obtinut prin reproducere umana asistata medical sa fie implantat in uterul sau, sa duca sarcina la termen, sa nasca si sa cedeze voluntar drepturile sale legale asupra acelui copil, in baza unui contract cu un cuplu infertil". De asemenea, din proiectul de lege a fost eliminata prevederea conform careia este obligatoriu ca in cazul fertilizarii in vitro unul dintre gameti (spermatozoidul sau ovulul) sa provina de la un membru al cuplului, deschizind astfel drumul spre dezvoltarea unei intregi industrii a mamelor-purtatoare.

De asemenea, acest lucru ar fi posibil si ca urmare a unei alte scapari din lege, care nu reglementeaza situatia embrionilor ce ramin dupa procesul fertilizarii in vitro. In mod normal, in cadrul acestui proces se implanteaza un numar redus de embrioni (5-7), insa un numar aproape la fel de mare este pastrat in banci speciale pentru a fi implantati in cazul in care primii nu se dezvolta.

Nereglementarea acestui aspect ar putea avea, in opinia doctorului Raicu, rezultate periculoase. "Este posibil ca membrii Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor sa nu fi fost foarte bine informati cu privire la implicatiile acestui proiect de lege", a concluzionat doctorul Raicu. Am incercat ieri sa obtinem un punct de vedere de la conducerea Comisiei de sanatate si familie a Camerei Deputatilor, insa acest lucru a fost imposibil. Atit deputatul PRM Mircea Ifrim, presedintele comisiei, cit si unul dintre vicepresedinti, Ovidiu Brinzan (PSD) - initiatorul legii, nu au raspuns la telefon. Celalalt vicepresedinte, Cristian Radulescu (PD), nu a putut fi contactat pe telefonul de serviciu. Doctorul Gabriel Raicu a anuntat, de asemenea, ca astazi va organiza o conferinta de presa axata pe lacunele din proiectul legii privind reproducerea umana asistata medical.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.