Romania este o tara in care infractorii din Republica Moldova s-au adaptat de minune.

Ceilalti vecini ai Romaniei care ne viziteaza tara intra in bucluc prea putin si mai ales atunci cind se urca la volan. De la inceputul anului, 54 de cetateni straini (bulgari, moldoveni, maghiari si ucraineni) au savirsit infractiuni pe teritoriul Romaniei, acestia facind obiectul a 51 de dosare penale.

Moldovenii, cei mai cercetati

Dintre tarile vecine, Republica Moldova are cei mai multi "reprezentanti" - 28, ei facind obiectul cercetarilor in 26 de dosare penale. Dintre acestia, cinci au fost trimisi deja in judecata - doi pentru ucidere din culpa si trei pentru furt calificat, tilharie si inselaciune. De asemenea, politistii au in cercetari 16 persoane, pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, evaziune fiscala (patru persoane), contrabanda (doua persoane), inselaciune, furt calificat, tilharie, trafic de droguri, infractiuni privind regimul rutier, fals si exercitarea fara drept a profesiei.

Ungaria este pe locul doi in ceea ce priveste numarul persoanelor cercetate - 20, in 19 dosare. Au fost trimisi in judecata opt cetateni din Ungaria, pentru infractiuni privind regimul rutier, unul pentru vatamare corporala si unul pentru vatamare corporala din culpa. De asemenea, politistii mai au in curs de solutionare opt dosare in care trei persoane sint cercetate pentru vatamare corporala din culpa, doua pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si alte trei pentru ucidere din culpa, vatamare corporala grava si evaziune fiscala.

Bulgaria. Tot de la inceputul anului, trei cetateni bulgari sint cercetati in trei dosare. O persoana a fost trimisa in judecata pentru vatamare corporala din culpa, una a fost scoasa de sub urmarire penala si a primit o sanctiune administrativa pentru punerea in circulatie fara drept a unui produs purtind o marca identica sau similara cu o marca inregistrata si o persoana este cercetata pentru ucidere din culpa.

Ucraina. La ora actuala politistii nu au in lucru dosare in care sa fie cercetati cetateni din Ucraina. De la inceputul anului au avut in lucru trei cazuri - doua pentru ucidere din culpa si unul pentru furt calificat. Politistii au cercetat in acest an doar trei cetateni din Ucraina.

Campionii in infractiuni

Politistii confirma faptul ca, in ultimii ani, pe teritoriul Romaniei a fost semnalata din ce in ce mai frecvent prezenta lumii interlope din Republica Moldova si din Ucraina, organizate atit sub forma de asociere infractionala, cit si juridica, aparent legala, sub forma unor societati.

In principal, obiectul de activitate al acestor grupari priveste prestarea de servicii de protectie si paza, dar primeaza repatrierea cetatenilor moldoveni. S-a ajuns deja la stadiul de fenomen si au aparut diverse infractiuni generale de crima organizata cum ar fi trafic de persoane, trafic de masini furate, trafic de armament si de droguri. Cetatenii din Republica Moldova sint cei mai buni executanti in recuperari.

Oricum, sint cei mai numerosi. Moldovenii sint deja locuitori ai Romaniei. Ei sint in Iasi, Vaslui, Galati, Botosani, Suceava si sint sateliti ai principalelor grupari. Sint cei mai ieftini de contractat. Un executant nu primeste mai mult de 300-500, poate 1.000 de euro. Dar asta in comparatie cu grupari romanesti, autohtone, care sint mai numeroase, necesita mijloace mai multe si mai scumpe, isi protejeaza identitatea.

Impuscat in cap

Ieseanul Dumitru Mironescu a fost rapit, acum citeva luni, de citeva persoane despre care se crede ca ar face parte din mafia ex-sovietica. De fapt, Ioan Dumitru Mironescu, 32 de ani, din Piatra Neamt, a mai fost tinta acestora, in data de 11 februarie a acestui an, cind a fost impuscat in cap. Era ora 2.00 cind, in fata blocului in care acesta locuieste, asupra sa au fost trase mai multe focuri de arma. Doua dintre ele l-au nimerit in cap si in picior. Desi ranit, Mironescu a reusit sa fuga si a cerut ajutorul unei tinere care era in zona cu masina, iar aceasta a anuntat politia si ambulanta.

"Hotii in lege"

Sint patru grupari din spatiul ex-sovietic cu ramificatii in Bucuresti si cu o extindere destul de mare. Cei din Iasi acopera inclusiv Suceava, Botosani, Vatra Dornei, tot ceea ce este zona de N-E a tarii. Si mai nou s-au extins si inspre zona de vest. Liderii de organizatii criminale din Republica Moldova sint numiti "Hoti in lege" - adica hoti cu greutate la capitolul antecedente penale. Acesti "hoti in lege" sint coordonatorii gruparilor in Romania sau in Moldova.

Acel "numarul unu" exista, dar e greu de spus daca el coordoneaza totul. Este vorba despre o forma piramidala, dar in esalonul unu sint mai multi lideri, urmeaza oamenii de incredere si apoi executantii, in planul trei. Cei mai multi dintre ei sint fosti studenti la facultatile din Bucuresti si Iasi, au reusit sa simta pulsul societatii romanesti, sa vada ca aici se poate lucra, au fost folositi de retelele de crima organizata din Moldova pentru diverse servicii in Romania, facindu-si relatii diferite la servicii precum Pasapoarte, Straini, in general la formatiunile care lucreaza cu publicul.

Romanii, buni la evaziune fiscala

Conform datelor puse la dispozitie de Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, prin intermediul Ministerului de Interne, in cursul acestui an au fost formulate de catre autoritatile bulgare 71 de cereri de asistenta.

Cele mai multe cazuri in care au fost suspecti cetatenii romani sint de evaziune fiscala, spalare de bani si falsuri. Republica Moldova a facut, in acest an, 158 de cereri de asistenta pentru situatii in care cetatenii romani au fost supectati de contrabanda, furturi auto, furturi in banda si spalare de bani. Autoritatile din Ucraina au solicitat sprijinul politistilor din Romania in 22 de cazuri. Cele mai multe infractiuni comise de romani in Ungaria sint furturi in banda si documente falsificate, iar politistii maghiari au solicitat 333 de verificari pentru romanii suspectati in cazuri de fals, furt, inselaciune, tilharii si evaziune fiscala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.