Consiliul National al USR a hotarit ca membrii conducerii Uniunii sa-si ceara dosarele de la CNSAS. Mircea Dinescu afirma ca vom avea surprize

Scriitori importanti si-au cerut pina in prezent dosarele de securitate. Stelian Tanase a descoperit, citindu-si dosarul, ca prietenul sau cel mai bun il turna zelos. Altii, la fel de importanti, cum sint Mircea Cartarescu, Emil Brumaru, n-au vrut sa-si ceara dosarele de teama unor surprize neplacute de felul celei pe care a avut-o Stelian Tanase. Despre utilitatea acestei operatiuni parerile sint impartite. Totusi majoritatea scriitorilor pe care i-am intrebat daca aceasta operatiune mai e utila sint de parere ca trebuia facuta. Din varii motive. Potrivit unor surse bine informate, vom mai avea mari surprize. Imediat dupa votul de la Uniune, se pare ca doi scriitori i-ar fi marturisit presedintelui Manolescu ca au fost informatori. Criticul n-a confirmat aceasta stire.

Se teme si azi de Secu

Emil Brumaru e de parere ca deconspirarea scriitorilor e necesara: "E dureros, dar are rost. S-ar putea sa mai avem surprize. Nu prea inteleg de ce U.S.R. a dat impresia ca s-a ferit sa ceara asta". Poetul nu si-a cerut dosarul de securitate de teama ca ar fi putut avea surprize neplacute, descoperind printre informatori pe cineva apropiat. Emil Brumaru se teme si azi de Securitate. "In 1975 ii scriam unei eleve de liceu de clasa a 12-a, Tamara, care mi-a devenit sotie. Securitatea i-a confiscat citeva sute de scrisori intime pe care i le trimisesem. Dupa ce Tamara a absolvit facultatea, scrisorile i-au fost inapoiate. Am descoperit acolo niste insemnari scrise de mina. Scrisul mi s-a parut foarte cunoscut. Si acum, cind primesc o carte cu dedicatie, ma uit sa vad daca nu se potriveste."

"Pe unii ii stiu. Sint si nume importante"

Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, crede ca aceasta deconspirare trebuie facuta: "E o nebunie, intr-un fel. In 1990, l-am invitat pe colonelul de Securitate Achim, care se ocupase de scriitori, sa scriem o carte impreuna, printre altele si despre informatori. Mi-a spus ca nu poate, fiindca ar fi o drama pentru cultura romana. Pe unii dintre cei care au turnat la Securitate ii stiu. Nu pot sa le dezvalui numele, fiindca s-ar spune ca profit ca sint la CNSAS. Daca sint si nume importante? Da, sint si nume importante".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.