Experimental "man_in_fest" de la Cluj, care a inceput duminica, 29 octombrie, si se va incheia sambata, pe 4 noiembrie - a ajuns sa se transforme, pe nesimtite, in campul de lupta a unor organizatii non-guvernamentale cu "gigantul" Gabriel Resources, compania responsabila de exploatarea miniera de la Rosia Montana. Festivalul clujean (ajuns la a treia editie si a doua cu participare aproape exclusiv internationala) este organizat de Asociatia Teatrul Imposibil, iar anul acesta partenerul oficial al manifestarii este Gabriel, a carui imagine (sigle si materiale publicitare) detine o preponderenta nu tocmai sanatoasa in promovarea "man_in_fest".

Reactia presei locale si a catorva asociatii ecologice a fost foarte puternica: acuza care li se aduce organizatorilor festivalului este de a fi facut compromisuri morale pentru beneficii materiale pe termen scurt. Trebuie spus, de altfel, ca acesta nu este primul eveniment cultural sprijinit financiar de Gabriel Resources la Cluj: in iunie, compania a fost partenerul oficial al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), unde insa discutiile despre moralitatea finantarii actului de cultura s-au pastrat intr-un cadru restrans, cel mai probabil din cauza anvergurii TIFF-ului, o sursa majora de imagine si bani pentru Cluj.

Singurul eveniment teatral major din capitala Transilvaniei, Festivalul "man_in_fest" e, totusi, o victima mult mai usoara pentru astfel de confruntari principiale.

Ramona Dumitrean, actrita la Nationalul din Cluj si director artistic al festivalului, recunoaste ca imaginea puternica a partenerului oficial e un impediment pentru "man_in_fest": "E adevarat ca pe una din variantele de pliant "brand"-ul Gabriel apare mai puternic decat cel al festivalului. Nu ne-am dat seama de asta la timp. De festivalul asta se ocupa cateva persoane, iar anumite probleme ne-au depasit. Acum, insa, (adauga Dumitrean) se exagereaza: nu poti ca la o intalnire la care invitatii sunt artisti straini sa nu intrebi decat despre asocierea noastra cu Gabriel."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.