Dupa scumpirea intempestiva a gazelor, autoritatile pregatesc o noua „lovitura“ pentru populatie: cresterea tarifelor la lumina si energie termica

Astfel, de la 1 decembrie, populatia va plati cu 4% mai mult pentru electricitate. Aproximativ acelasi procent de scumpire este prognozat si pentru caldura. In consecinta, facturile la utilitati vor creste simtitor si vor urma si alte scumpiri in lant.

Cele mai importante sunt majorarile de pret la paine si alimente. Autoritatile se invinuiesc reciproc pentru cresterea pretului gazelor. Presedintele Basescu si premierul Tariceanu spun ca scumpirea a fost decisa pentru ca inflatia sa nu scada sub procentul estimat pentru 2007, la recomandarea BNR.

Banca Centrala neaga orice implicare si spune ca ministrul Seres stie adevaratele motive. La randul sau, Ministerul Economiei sustine ca autoritatile de reglementare sunt cele care stabilesc pretul.. ANRGN explica majorarea preturilor la gaze prin divergentele dintre producatori si distribuitori. Ca si cum nu era de-ajuns, de astazi, biletele CFR s-au scumpit cu aproape 8%

Dupa scumpirea intempestiva a gazelor, autoritatile pregatesc o noua "lovitura" pentru populatie in pragul sarbatorilor: cresterea tarifelor la curent si energie termica. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, pana la 1 decembrie, tarifele la electricitate se vor majora cu 4 procente.

In ceea ce priveste pretul agentului termic, inca nu s-au facut estimari, insa scumpirea este sigura. Presedintele Basescu si premierul Tariceanu sustin ca motivul majorarilor de pret este preluarea presiunilor inflationiste prognozate pentru anul viitor, in timp ce autoritatea de reglementare in domeniu da vina pe neintelegerile dintre furnizorii si distribuitorii de gaze. Pe de alta parte, Banca Nationala si Ministerul Economiei sustin ca nu au nici o legatura cu aceste scumpiri.

Asa cum era de asteptat, tarifele la caldura si cele pentru electricitatea furnizata consumatorilor casnici vor creste, ca urmare a scumpirii gazelor naturale din productia interna, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Astfel, tarifele la energia electrica ar putea fi majorate cu aproximativ 4% pana la 1 decembrie. In cazul energiei termice nu s-au facut inca estimari in ceea ce priveste procentul de crestere a tarifului, insa este cert ca pretul real de productie va suferi modificari pana la sfarsitul anului.

Desi populatia a fost asigurata de autoritati ca preturile la gazele naturale, energie termica si electricitate nu vor mai creste decat dupa 1 ianuarie 2007, realitatea este cu totul alta. Pana la 1 decembrie, toate preturile la utilitati vor creste cu pana la 10%.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.