Blocul National Sindical (BNS), CNS Cartel Alfa si CNSLR Fratia resping intentia Guvernului de a suspenda acordarea tichetelor de masa pentru bugetari si de a amana compensarea in bani a calatoriilor pe calea ferata neutilizate de pensionari

BNS, Cartel Alfa si CNSLR Fratia au avizat negativ un proiect de ordonanta de urgenta prin care Guvernul intentioneaza blocarea acordarii tichetelor de masa salariatilor bugetari, amanarea pentru 2008 a compensarii in bani a calatoriilor pe calea ferata neutilizate de pensionari, precum si limitarea la 6% a cresterilor salariale pentru persoanlul din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta, se arata intr-un comunicat al celor trei centrale sindicale, remis NewsIn.

Proiectul a fost discutat in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Finantelor Publice. Comunicatul mai informeaza ca Guvernul motiveaza ca aceasta decizie a fost luata pentru a se asigura cu prioritate fondurile necesare cofinantarii proiectelor europene.

"intelegem ca Romania va avea unele obligatii pentru a putea accesa fonduri europene, insa nu suntem de acord sa fie lovite tocmai categoriile cele mai dezavantajate", se arata in comunicatul celor trei confederatii sindicale.

Sindicalistii considera ca demersul Guvernului, prin care loveste direct categoriile deja dezavantajate si cu venituri reduse, este "inacceptabil si nejustificat" si ca, printr-o politica fiscala adecvata, se pot gasi solutii de alocare corecta a veniturilor bugetare, fara a sacrifica aceste categorii sociale.

In plus, presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a trimis, marti, premierului Calin Popescu-Tariceanu si ministrilor muncii, Gheorghe Barbu si finantelor publice, Sebastian Vladescu, o scrisoare deschisa in care condamna "joaca continua de acordare, apoi retragere a unor drepturi". in opinia liderului sindical, acest lucru arata incapaciatea Guvernului de a gestiona corect bugetul public si de a urma principiile pe care si le-a asumat.

"Faptul ca in ultimii ani Romania a avut excedente bugetare arata ca problema esentiala nu este lipsa fondurilor, ci alocarea lor incorecta si injusta", se arata in scrisoarea lui Bogdan Hossu.

in consecinta, BNS, CNS Cartel Alfa si CNSLR Fratia solicita Guvernului respingerea proiectului de ordonanta pe care il considera "antisocial".


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.