Actorul VALERIU PREDA s-a stins din viata la numai 53 de ani

Valeriu Preda si-a legat numele si intreaga viata artistica de scena Teatrului "Nottara".
Dupa ce, in 1976, a absolvit Academia de Teatru si Film a debutat la "Nottara", in anul 1977, cu rolul Kodimov din spectacolul "Intoarcerea fiului risipitor" de Alexandr Vampilov.

Au urmat roluri variate si complexe, in spectacole importante care au facut istoria acestei scene: "Timon din Atena" de Shakespeare, "Mizantropul" de Moliere, "Karamazovii" dupa Dostoevski, "Mizerie si noblete" de Eduardo Scarpetta, "Calandria" de Bernardo Dovizzi da Bibbiena, "Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, "Livada cu visini" de A.P. Cehov, "Burghezul gentilom" de Moliere, "Revizorul" de Gogol, "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash, "Puricele" de Feydeau, "D’ale..." dupa I.L.Caragiale, "Insir’te margarite!..." de Victor Eftimiu, "Castelul" dupa Franz Kafka, "Capul de ratoi" de George Ciprian, "Hangita" de Goldoni, "Scandal la opera" de Ken Ludwig. De-a lungul timpului a lucrat cu regizori de marca a caror amprenta s-a pus asupra evolutiile sale scenice: Dan Micu, Alexandru Dabija, Dinu Cernescu, Dan Nasta, Mircea Cornisteanu, Tudor Marascu, Dominic Dembinski, Felix Alexa.

Ultimul sau rol, a fost Henry Carr, in spectacolul "Travestiuri" de Tom Stoppard, regia Dan Vasile, spectacol ce nu a avut premiera. Inmormantarea va avea loc astazi, 31 octombrie, ora 12.00, la Cimitirul Ghencea Militar.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.