Turistii romani reprezinta o sursa din ce in ce mai importanta de venituri pentru tarile vecine. Principalele destinatii: Bulgaria si Ungaria

Turismul reprezinta o activitate care aduce in contul vecinilor nostri miliarde de euro anual. O parte dintre acesti bani vin chiar de la romani care prefera sa-si petreaca vacantele in hotelurile din Bulgaria sau Ungaria. Intr-un singur an, in 2005, peste 255.000 de romani au decis sa se relaxeze in tarile vecine. Cele doua tari ne concureaza direct pe toate componentele activitatii turistice.

Astfel, in vreme ce punctele tari ale Ungariei in ceea ce priveste piata romaneasca sint Budapesta si statiunile balneare, Bulgaria a acaparat deja o parte importanta pe segmentul de litoral si acum promoveaza intens oferta de schi. Mai mult, se poate spune ca aceste doua destinatii si-au impartit si zonele tarii. Astfel, in vreme ce Ungaria este o destinatie populara printre romanii din Transilvania, Bulgaria atrage multi turisti din Muntenia si Oltenia. Lucru de inteles, in conditiile in care turistii aleg sa mearga cu autoturismul propriu. "Intre cele trei tari va fi o concurenta pe produsele punctuale: balneo, litoral, schi.

Pe de alta parte, intre acestea va fi o cooperare pe programe precum circuitele, adica pe produse multinationale. Cea mai mare cerere pentru astfel de programe vine din partea turistilor non-europeni din SUA, Japonia, China, care vor sa vada intr-o excursie mai multe tari europene", spune Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Vom vedea care sint atuurile pe care le au vecinii nostri pe piata turistica. Cert este ca distanta dintre nivelul turismului din Romania si cel din tarile vecine, mai ales in ceea ce priveste atragerea de turisti straini, este foarte mare.

Cifrele Ungariei

In anul 2005 au innoptat in hotelurile din Ungaria 3,4 milioane de turisti straini, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2004. Totusi, conform datelor de la Oficiul Central de Statistica al Ungariei, in acest an se inregistreaza un usor recul comparativ cu anul trecut: in primele opt luni au sosit 2,2 milioane de turisti straini, cu 6% mai putin decit in aceeasi perioada a anului trecut. Conform aceleiasi surse, la data de 31 august 2006 in Ungaria functionau 2.810 unitati de cazare, dintre care 797 erau hoteluri si 1.092 pensiuni. Fata de august 2005, numarul hotelurilor a scazut cu 20 de unitati, iar numarul pensiunilor a scazut cu 56 de unitati. Cele mai populare destinatii turistice sint Budapesta, lacul Balaton si statiunile balneare. "Turistii vin si pentru evenimente culturale si sportive, cum ar fi marele premiu de Formula 1, Festivalul de la Sziget sau Festivalul Primaverii", spune Biro Gaspar, reprezentant pentru Romania al Oficiului de Turism Ungar.

Multi romani

Turistii romani sint atrasi de oferta maghiara. Astfel, Oficiul Central de Statistica al Ungariei spune ca in 2004 au fost in aceasta tara 95.200 de turisti romani, pentru ca in 2005 cifra sa urce pina la 110.500 de persoane. In primele opt luni ale acestui an au innoptat in hotelurile din tara vecina 88.700 de romani, cu 16,7% mai mult decit in perioada similara a anului trecut. "Pentru Ungaria avem trei tipuri de produse: orase, dintre care se detaseaza Budapesta, statiuni ca Hajduszoboszlo sau Heviz, si lacul Balaton. Pentru Budapesta se ofera deplasari pentru oamenii de afaceri, excursii de shopping sau care includ shopping si tratament", spune Lucia Morariu, managerul agentiei Eximtur.

Factorul pret

Cei care se gindesc sa aleaga oferta pentru statiunile balneoclimaterice ungare vor trebui sa-si asigure singuri transportul, in majoritatea cazurilor. Preturile nu sint mari. Astfel, daca nu vor neaparat sa mearga la bai vara, vor plati in jur de 194 de euro pentru sapte nopti de cazare intr-un hotel de trei stele din Hajduszoboszlo. In pret mai intra micul-dejun, folosirea piscinei termale, a salii de fitness si a saunei. Vara pretul urca la 360 de euro. Intr-o alta localitate populara printre romani pe acest segment, Heviz, in virf de sezon se vor plati 50 de euro pentru o noapte de cazare cu demipensiune, pret in care intra si bai termale, jacuzzi, sauna si bai de aburi. Cei care doresc sa viziteze Budapesta trebuie sa se astepte la un pret de 80-90 de euro pentru o noapte de cazare intr-o camera dubla intr-un hotel de patru stele. In pret sint incluse micul-dejun si cina, accesul la piscina, la sala de fitness, sauna si bai de aburi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.