De la 1 ianuarie 2007, statutul de membru al Uniunii Europene ne aduce cateva modificari de taxe si impozite, preturile la produsele electronice si IT urmand, cel mai probabil, sa scada, insa nu chiar atat de simtitor cum spera unii

Situatia nu este absolut clara in acest domeniu, dar se stie in mare despre ce taxe este vorba. In primul rand, cu siguranta vor disparea taxele la importurile din Uniunea Europeana si, cum multe companii au fabrici prin Ungaria, Polonia, Cehia, statele baltice, dar si Germania, Franta sau tarile scandinave, reducerea preturilor ar urma sa fie destul de importanta.

Urmeaza apoi scaderea semnificativa a taxelor la importurile din Asia, de la 42% acum la circa 15% conform normelor UE, o modificare de 28 de procente care va fi resimtita la produsele de lux precum televizoare cu ecran plat (LCD sau plasma), DVD-playere si recordere, proiectoare digitale si altele.
Oamenii din industrie discuta chiar despre posibilitatea eliminarii taxei de 42%, care in UE nu se regaseste. In fine, merita spus ca o parte din marii retaileri, importatori si producatori, temandu-se de faptul ca perioada Sarbatorilor nu va marca vanzarile-record pe care le sperau initial si suspectand ca multi vor astepta luna ianuarie pentru a cumpara produsele dorite, au decis sa reduca deja preturile din proprie initiativa, renuntand, practic, la o parte din profit.

La produsele IT, reducerile nu sunt atat de vizibile, dar exista echipamente hardware la care se va simti diferenta, precum playere de muzica digitala fara radio incorporat, boxe si TV-tunere. Dar cele mai importante reduceri raman la produsele considerate pana acum de lux, adica televizoarele cu plasma si cele cu cristale lichide (LCD).

Taxe si impozite europene

"Intr-adevar, unul dintre efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi eliminarea taxelor la anumite categorii de produse carora li se aplica acum regimul produselor de lux", a declarat, pentru SFin, Han Khyu, presedintele LG Electronics Romania. "Asadar, anul viitor piata - pe anumite segmente de electronice - va inregistra, probabil, o crestere considerabila, asa cum s-a intamplat in urma cu cativa ani pe piata telefoanelor GSM si ulterior pe cea a echipamentelor foto-video, care in urma unor astfel de decizii au cunoscut cresteri peste asteptarile analistilor, a precizat oficialul LG. El a dat ca exemplu de produse afectate de aceste modificari televizoarele cu plasma sau cristale lichide (LCD), al caror pret se va ieftini, probabil, dupa modificarile de taxe vamale.

"Pe termen scurt, piata autohtona va avea nevoie de o perioada de stabilizare dupa eliminarea acestor taxe, insa pe termen lung se va inregistra o crestere a vanzarilor. Un avantaj al acestei transformari va fi acela ca marii producatori vor putea sa se axeze pe produsele premium, concurenta pe acest segment devenind mai stransa", a spus presedintele LG.

Companiile din distributie si retail resimt si ele aceste modificari de taxe. "Taxa de 42% de pe piata televizoarelor cu plasma si LCD este foarte mare - aproape jumatate din pretul produsului - si afecteaza negativ vanzarile. In tarile membre UE nu exista, nici la nivelul legislatiei comunitare, iar acest lucru ne face sa credem ca armonizarea legislatiei din Romania cu aceea din UE ar putea duce la eliminarea acestei taxe", ne-a declarat Dana Iorga, director de operatiuni (COO) al IT&S. "In conditiile in care aceasta taxa va disparea, noi estimam o triplare a vanzarilor, atat pentru plasme, cat si pentru LCD", a adaugat aceasta.

Compania estimeaza ca, la nivel anual, se vand in Romania circa 750.000 de televizoare, din care doar 20.000 sunt cu ecran plat. "Aceasta taxa influenta negativ si industria si consumatorii", a mai spus Dana Iorga.

Vestile bune ar putea aduce mai multe produse electronice in magazinele romanesti. Exista companii care cantaresc intrarea pe piata locala dupa 1 ianuarie 2007, precum si altele care se gandesc sa aduca in tara produse pe care pana acum nu le comercializau. "Datorita acestui fapt, BenQ analizeaza oportunitatea introducerii in Romania a liniei de produse LCD-TV", au declarat oficialii companiei.

"Aderarea la UE presupune respectarea principiilor pietei comune si, implicit, libera circulatie a marfurilor. De regula, nivelul taxelor vamale de import este determinat de raportul cerere-oferta din tara importatoare si de politica economica si fiscala pe care aceasta o promoveaza", a comentat Catalin Butolo, directorul de marketing al K Tech Ultra Pro. "Momentan, nivelul mediu al taxelor vamale aplicate produselor din Tariful Vamal al Romaniei este de 17,5%, in vreme ce acelasi nivel al taxelor din Tariful Vamal Comun este de 6,5%", a explicat el.
In privinta produselor strict IT, reducerile sunt aproape nesemnificative. Sunt categorii care vor resimti reducerea, precum playerele MP3 fara radio, boxele sau TV-tunerele. Importante raman insa reducerile la televizoare si sistemele DVD.

Mai mult din Asia

Eliminarea taxelor pentru produsele importate din UE nu va fi foarte importanta pentru romani. Exista companii precum Samsung care au fabrici in tarile deja membre ale Uniunii si vor putea aduce marfuri mai ieftine de acolo. "In zilele noastre, aproape totul se face in Asia. Produsele electronice sunt fabricate in China, Taiwan, Vietnam, Singapore", afirma Mihai Tache, de la magazinul online de electronice BeLoud (http://www.be-loud.ro). El a apreciat ca romanii vor simti cel mai important beneficiu la produsele de lux, unde taxa va scadea de la 42 la 15%. "Scaderea taxei pentru produsele electronice de lux - TV LCD, plasma, DVD playere si recordere - va duce la o scadere a preturilor acestora de 20-30%", a estimat el.

Eliminarea taxelor da roade

Discutia despre eliminarea "taxei de lux la produsele foto-video este bine-cunoscuta. Decizia s-a schimbat de patru ori in acelasi an, din fericire in final fiind luata hotararea corecta: eliminarea accizelor de aproape 25%. Aceasta hotarare, la un moment dat contestata, a dus la cresteri ale vanzarilor de 200-300% fata de anii anteriori. Acest lucru s-a tradus prin venituri la buget mult mai mari decat in perioada in care se incasa aceasta acciza.

"Odata cu eliminarea taxei de lux, vanzarile industriei foto-video au crescut de cel putin doua ori fata de anul anterior", a declarat Catalin Butolo. "Aceasta masura a redus catre zero importurile la negru, care aduceau prejudicii atat statului, prin neplata taxelor, cat si industriei, prin preturile foarte mici practicate", a explicat el.

Atat vanzatorii, cat si producatorii considera ca potentialul pietei autohtone este mult mai mare fata de cele 20.000 de televizoare cu ecran plat vandute anul acesta. LG si-a propus sa devina lider pe segmentul LCD TV, vizand pentru 2006 o cota de 20%, fata de 10% in anul anterior. Compania spune ca este lider de piata la televizoarele cu plasma, cu o cota de peste 25%.

Preturi reduse si fara UE

Lantul de retail Domo a derulat o campanie promotionala cu reduceri de pana la 30% la televizoarele LCD si cu plasma. Promotia s-a desfasurat in iulie si august 2006. In toiul discutiilor despre reducerile de anul viitor, Media Galaxy a venit cu o oferta de reducere a preturilor la acest gen de produse. "Este de asteptat ca, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si cu eliminarea unor taxe, sa asistam la scaderea preturilor, in special la produsele considerate de lux. Media Galaxy a aliniat de pe 26 octombrie preturile la nivelul celor practicate in UE", a declarat Raul Filip, category manager, brown goods Altex.

Conform ofertei anuntate saptamana trecuta, Media Galaxy a taiat preturile pentru LCD-ul Panasonic TX20LA60, cu diagonala de 51 de centimetri, pana la 1.999 lei, fata de pretul anterior de 2.799 lei. Este un televizor LCD cu o rata de contrast 800:1, tehnologie Viera, hiperbanda CATV, precum si tuner TV si boxe incorporate.

Modelul LCD LG 26LC3R cu diagonala de 66 de centimetri costa acum 2.999 lei, fata de pretul vechi de 3.499 lei. Televizorul LCD Samsung LE32T51B beneficiaza de o reducere de aproape 2.000 de lei, ajungand la 3.999 lei. De asemenea, modelul cu plasma LG PDP42PC1R, cu diagonala de 106 centimetri, ajunge la 7.999 lei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.