Romania in pragul aderarii la U.E.! O tara a paradoxurilor, o tara care musteste de scandal chiar si cand vine vorba despre desemnarea comisarului european din partea Romaniei, o tara in care politicienii mint cu nerusinare, dorm pe bancile parlamentului, se scarpina-n nas, negand vehement propriile gesturi, chiar si dupa ce sunt filmati, o tara in care demagogia este ridicata la rang de arta...

In acelasi timp, traim intr-o tara in care politicienii, mai ales cei tineri, apar tot timpul la marile concerte, atragand imediat atentia canalelor media. Si totusi, legatura dintre "arta" demagogiei si arta pura nu exista! Este o prapastie uriasa intre tinerii care vor sa-si traiasca viata asa cum cred ca este bine si cei care incearca din rasputeri sa traseze "linii democratice".

Or, n-ar trebui sa mai surprinda pe nimeni faptul ca, in anul de gratie 2006, aceste "linii democratice" pot da nastere unor interpretari aberante, ce pot ingradi dreptul la libera exprimare, garantat de Constitutie.
Ce ar trebui sa surprinda insa, este peisajul pe care l-am vazut sambata in Piata Constitutiei din Capitala. Circa 5-6.000 de tineri, rockeri, rapperi, bagatori de seama sau pur si simplu cetateni, strigand in cor "Libertate, Libertate!". Asta ar trebui sa dea de gandit, macar la nivelul celor care sunt din ce in ce mai rupti de realitate: politicienii!

-13

De ce s-au adunat toti oamenii aia in Piata? Pentru a protesta, alaturi de artisti plastici, de trupe rock si de artisti folk, impotriva articolului 13 din Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul cultelor, ce a trecut deja de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si de Comisia juridica, de disciplina si imunitati, urmand a fi discutat in plenul Camerei Deputatilor. Textul care a dat nastere acestui protest artistic, initiat de Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, spune ca: "In Romania, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Daca acest text va fi votat de Camera Deputatilor si de presedintele Traian Basescu, am putea asista la o serie de interpretari aberante, ce ar insemna evident cenzura. O cenzura care s-ar rasfrange asupra tuturor domeniilor artistice.

Revenind la concert, pe scena au urcat Luna Amara, cu un recital "dedicat" celor care "muncesc" in "Palatul Minciunii", Sarmalele Reci, Buricul Pamantului, Tapinarii, Raza, Altar, Implant pentru Refuz, Florin Chilian si Vama. In stanga scenei, publicul a putut vedea o lucrare semnata de Dumitru Gorzo, ce infatisa o Statuie a Libertatii cu fata lui Iisus (foto), purtand straie de calugar si pe cap un turban musulman. La tarabele voluntarilor, cetatenii isi puteau achizitiona tricouri realizate de un alt artist cunoscut, Dan Perjovschi, realizate in tema protestului.

Protest fara jandarmi

Interesant este ca, la acest concert, nu au existat garduri de protectie si nici paza oferita de Jandarmerie. "In ciuda faptului ca le-am trimis mai multe faxuri, nu au venit. Nu stiu ce s-a intamplat. Oricum, am aratat ca putem organiza un protest fara incidente, fara garduri de protectie, securitatea fiind asigurata de voluntari. Am aratat ca oamenii au venit manati de doua ganduri: sa asculte muzica si sa apere libertatea de exprimare", ne-a declarat Remus Cernea, organizatorul acestei campanii de protest. In seara concertului, oamenii au putut semna o scrisoare deschisa, ce va fi trimisa spre Camera Deputatilor si Administratia Prezidentiala.

"Am strans cateva mii de semnaturi la fata locului. In plus, ele pot fi adunate pana pe 8 noiembrie si pe site-ul Humanism.ro. Dupa incheierea procesului, vom verifica semnaturile si apoi le vom trimite, alaturi de scrisoarea deschisa, celor doua foruri. Cred ca am reusit sa aratam faptul ca societatea civila se poate solidariza impotriva unor decizii ce pot naste abuzuri", a adaugat Remus Cernea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.