Pentru a usura tranzitia de la statutul de fumator la acela de nefumator, unii „pacienti” apeleaza la administrarea de nicotina pentru reducerea simptomelor generate de renuntarea la fumat, precum durerile de cap si irascibilitatea.

Cu toate ca exista cazuri fericite, un studiu efectuat pe un esantion de peste 200 de persoane sugereaza ca terapia cu nicotina ar putea face mai mult rau decat bine.

Echipa care a efectuat acest studiu a urmarit indeaproape evolutia medicala a 224 de fumatori, dintre care jumatate au urmat terapia de inlocuire a nicotinei - majoritatea cu ajutorul plasturilor de nicotina. In mod surprinzator, cei care au evitat principiul "cui pe cui se scoate" au fost mai norocosi.

Astfel, bilantul deceselor a fost de 18 in partea celor care au urmat tratamentul cu nicotina, fata de numai 3 care au preferat sa suporte cu stoicism reactia naturala a organismului care nu-si mai primeste obisnuitul fum de tigara. O mare parte dintre pacientii studiati au fost internati la terapie intensiva deoarece au intrat in septicemie din cauza infectiilor.

Pe langa faptul ca infectiile pot duce la reducerea activitatii cardiace, nicotina poate slabi si mai mult inimile suferinzilor, prin ingustarea arterei coronariene, adica aceea care alimenteaza inima cu sange. Implicatiile acestui lucru sunt de la sine intelese. Odata cu reducerea cantitatii de oxigen care tranziteaza organul central, acesta ajunge in incapacitatea de a servi corespunzator celelalte organe, ceea ce duce la blocarea acestora si, implicit, la moartea pacientului.

Desi faptul ca nicotina provoaca ingustarea arterei coronariene la fumatorii cronici este deja dovedit, inca nu se cunoaste efectul dozelor de nicotina administrate pe durate scurte, in scop terapeutic. Expertii au ajuns la concluzia ca mai au de facut cercetari asupra riscului administrarii, chiar si controlate, a acestei substante.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.