Prezent in juriul celei de-a opta editii a Astra Film Fest, aflata in plina desfasurare la Sibiu, regizorul Cristi Puiu, recordmanul de anul trecut in privinta premiilor internationale, obtinute cu "Moartea domnului Lazarescu", nu s-a sfiit sa prezinte acid situatia filmului documentar romanesc

In cadrul conferintei de presa desfasurate ieri, Puiu a spus ca documentarul romanesc inca nu-si arata adevarata valoare, dand vina pe regizori, pentru ca nu au curaj sa-si asume propriile opinii in productiile pe care le fac. "Documentarul romanesc are probleme si datorita faptului ca multa vreme a fost folosit ca instrument de propaganda. Fie ea fascista, comunista sau de alt fel. Acest fapt a transformat documentarul romanesc intr-un inert, evident cu exceptiile de rigoare. in rest, documentarele noastre continua, nu cu propaganda, ci cu minciuna", a spus regizorul.

In plus, el s-a aratat stupefiat de faptul ca in Sibiu nu exista decat o singura sala de cinema. "Este o mare tristete. Iar faptul ca in Romania nu mai avem canalul Arte, care difuza filme de autor, este la fel. De aceea, lipseste si sursa de difuzare a unor astfel de filme", a adaugat Cristi Puiu.

Scuze pe tema migratiei in Marea Britanie

Un alt invitat al juriului festivalului de la Sibiu este producatorul britanic, Michael Sinclair Stewart. in cursul zilei de ieri, el a tinut sa-si ceara scuze pentru opiniile oficiale lansate pe tema interzicerii migratiei fortei de munca in Marea Britanie.

"Majoritatea populatiei nu impartaseste opiniile oficiale, ce se refera la limitarea migratiei fortei de munca. imi cer scuze celor care sunt afectati de aceste opinii. Marea Britanie, este si trebuie sa ramana o tara deschisa", a spus acesta.

Michael Sinclair Stewart este unul dintre cei mai de seama antropologi care isi desfasoara activitate in estul Europei. El are la activ atat productii independente, cat si filme documentare realizate pentru BBC. in prezent, Stewart este coordonator al programului de formare in antropologie culturala "Marie Curie Funded International".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.