Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea de stat din Louisiana.

Cercetarile initiale au avut la baza studierea unor maimute care au urmat un regim hipocaloric si au condus la ideea unei posibile legaturi intre regimul alimentar si longevitate. Cercetatorii au studiat apoi, timp de sase luni, un grup de voluntari umani care sufereau de obezitate, cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani.

Dupa aceasta perioada s-a remarcat o scadere a riscului de a dezvolta anumite boli asociate cu imbatranirea, cum ar fi cancerul. Un sfert dintre voluntari au consumat cu 25% mai putine calorii zilnic si un alt sfert au consumat cu 12,5% mai putine calorii zilnic. Pe langa regimul alimentar, voluntarii au urmat si un program strict de exercitii fizice. Al treilea sfert dintre persoanele voluntare a consumat zilnic un meniu fix de 890 de calorii, iar restul persoanelor au urmat un regim de mentinere a greutatii. In cele sase luni, voluntarii care au urmat regimul cu cele mai putine calorii au pierdut 14% din greutatea corporala in timp ce cei care au urmat celelalte diete restrictive din punct de vedere caloric au pierdut 10% din greutate.

In cazul tuturor celor care au urmat diete hipocalorice s-a remarcat o scadere a temperaturii corporale si un nivel mai scazut de secretie a insulinei rapide, ambele avand ca efect prelungirea duratei de viata. De asemenea, au scazut rata de degradare a ADN-ului si riscul de a dezvolta boli degenerative sau cauzate de mutatii genetice specifice procesului de imbatranire.

Mai tanara, mai frumoasa

Studiul cercetatorilor americani, publicat in Journal of the American Medical Association, este primul care demonstreaza scaderea ratei de degradare a ADN-ului datorita unui regim alimentar hipocaloric. "Acest studiu este valoros pentru ca indica posibilele mecanisme care provoaca imbatranirea si anumite metode de a incetini efectele acesteia", a spus doctorul Luigi Fontana, membru al echipei de cercetatori care s-a ocupat de acest studiu. "Studiul a demonstrat clar ca dietele hipocalorice pot determina modificarea anumitor factori care provoaca imbatranirea", a adaugat doctorul John Holloszy, colegul sau.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.