Romania intentioneaza sa creeze un fond special pentru pensionari, care va fi capitalizat cu actiuni ale companiilor unde statul mai are participatii si cu bani obtinuti din privatizari si va avea administrare privata, potrivit lui Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii

"Este vorba de cel de-al patrulea pilon al sistemului de pensii, care se fla in faza de discutii politice si evaluari. Estimarile arata ca numarul pensionarilor, care acum reprezinta cam un sfert din populatie, va urca, in 2030, la peste 30% din populatie", a spus seitan, citat de NewsIn. Daca fondul special pentru pensionari se va incepe sa functioneze in 2008, atunci pana in 2018 va atinge active in valoare de sase miliarde de euro, a estimat seitan.

Fondul special pentru pensii va fi administrat privat, iar in urma unei licitatii internationale se va alege o firma care-l va gestiona, spune seitan. "Este o noutate faptul ca fondul special de pensii va avea administrate privata. E clar ca va fi o gestinare activa, insa nu se vor face plasamente in instrumente financiare riscante. Probabil investitiile acestui fond special se vor orienta catre plasamente in titluri de stat, obligatiuni municipale si alte instrumente cu grad minim de risc", a comentat, pentru NewsIn, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea.

Astfel, spune Bunea, vor creste sumele de bani disponibile pentru sistemul privat. "Fondul va fi alimentat din doua surse. Una din surse va fi din actiuni pe care statul le are la companii. Este vorba atat de actiuni reziduale la firmele deja privatizate, cat si de pachete mai consistente, in companiile unde participatiile statului sunt mai mari. O alta sursa de finantare a fondului special va fi din sumele de bani venite din zona privatizarii, din vanzarea unor pachete majoritare la companiile mari, de calibrul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC)", a spus Seitan. inca se fac evaluari legate de necesarul de bani pentru a completa pensia celor antrenati in sistemul public de pensii, asa incat nu s-au stabilit inca nivelele de participatiuni ale fondului la diverse companii.

"Facem evaluari ca sa vedem in cat putem sa dam sub forma de cota fixa fiecarui pensionar. Nu va fi vorba de o marire a pensiei actuale, ci de un beneficiu suplimentar care se plateste in afara pensiei. Fiecare pensionar va primi o suma fixa si urmeaza sa stabilim frecventa platii, daca se va face lunar sau trimestrial" spune seitan.

Este un proiect care urmareste sa ofere o compensatie morala pentru toti pensionarii actuali care au contribuit la fondurile publice de pensii", a mai adaugat seful Casei Nationale de Pensii.

Proiectul se afla la faza de discutiilor politice si daca se va aproba anul acesta, fondul special de pensii ar putea incepe sa opereze incepand cu 2008, a mai precizat presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.