La sfarsitul acestei saptamani, Nationalul bucurestean le propune iubitorilor teatrului o noua premiera. Este vorba despre spectacolul "Dansand pentru zeul pagan" de Brian Friel, in regia lui Lynne Parker. Distributia este formata din Gheorghe Dinica, Vivian Alivizache, Carmen Ionescu, Carmen Ungureanu, Tania Popa, Rodica Ionescu, Gavril Patru si Liviu Lucaci, scenografia apartinandu-i Stefaniei Cenean. Premiera spectacolului este programata duminica, 29 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului National.

"Dansand pentru zeul pagan" este o capodopera a literaturii dramatice irlandeze, apartinandu-i unuia dintre cei mai importanti dramaturgi contemporani, Brian Friel. In 1992, piesa a fost distinsa cu premiul Tony pentru "cea mai buna piesa a anului".

Actiunea se petrece intr-un sat din Irlanda, intr-o zi calda de la inceputul lui august 1936, cand toata lumea este antrenata in sarbatoare. Cei din Lunghnasa ii aduc prinos de bucurie zeului celt al recoltei. Dramatismul piesei se naste din relatiile dintre femei si barbati, relatii care vor avea ecouri si la publicul autohton. Personajele principale sunt cinci surori: Kate, Maggie, Agnes, Rose si Chris, carora li se alatura fratele lor Jack (preot misionar), Gerry (iubitul lui Chris) si Michael (povestitorul - fiul lui Chris si al lui Gerry).

Lynne Parker, cea care semneaza regia spectacolului, este o tanara regizoare irlandeza, co-fondator si director artistic al Companiei Teatrale Rough Magic din Dublin. Pana in prezent, ea a semnat regia a peste 50 de spectacole de succes. Cel mai proaspat succes al sau este "Improbable Frequency" de Arthur Riodan si Bell Helicopter, un spectacol a carei premiera a avut loc in vara acestui an.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.