Autoritatile din domeniul asigurarilor au schimbat din nou regulile in ce priveste asigurarile auto in cazul masinilor care parasesc tara. Daca acum doua saptamani s-a vorbit de inglobarea asigurarii tip Carte Verde in asigurarea obligatorie auto RCA, situatia s-a modificat din nou, in sensul ca la punctele de frontiera va trebui sa prezentam in continuare Cartea Verde, ca si pana acum.

De la 1 ianuarie 2007 granita Uniunii Europene se va muta pe Prut, ceea ce ar fi trebuit sa aduca o serie de schimbari in bine si pentru romanii care devin cetateni ai Uniunii Europene. In ceea ce priveste asigurarile auto, potrivit reglementarilor comunitare, numarul de inmatriculare al oricarui autoturism care circula in Uniunea Europeana reprezinta garantia ca asigurarile obligatorii auto au fost platite.

Dar acest lucru nu e valabil si pentru romani. Motivul tine mai degraba de birocratie. Romania are obligatia sa semneze un acord cu Biroul European Carte Verde care sa fie apoi ratificat de toate tarile semnatare, adica tarile din Uniunea Europeana, plus Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia.

Semnarea acordului este importanta intrucat in acest fel se recunoaste ca Romania a indeplinit conditiile impuse de UE in acest domeniu, adica a fost infiintat un organism de compensare care sa achite daunele in cazul in care masinile implicate in accidente nu sunt asigurate, un fond de garantare si un Centru de informare care sa poata informa orice partener semnatar al acordului despre un autoturism strain care a provocat daune pe teritoriul Romaniei sau care a fost avariat.

Acordul Multilateral de Garantare (MGA) este o intelegere mutuala a Birourilor Nationale Carte Verde din 44 de tari, conform careia autovehiculele care provin din tarile semnatare ale MGA sunt exceptate de la obligatia de a prezenta, la intrarea intr-o alta tara membra a MGA, o polita de asigurare Carte Verde, aplicandu-se prezumtia de asigurare.

RCA electronic

Pentru a vedea care este situatia in cazul politelor Carte Verde (pentru acoperirea pagubelor rezultate din accidentele auto produse in afara tarii), reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor CSA s-au intalnit cu conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si a societatilor de asigurari si au hotarat ca polita sa fie mentinuta, dar sa fie gratuita de la anul.

"Avand in vedere ca si in cursul anului 2007, pana la semnarea Acordului Multilateral de Garantare (MGA) de catre BAAR si ratificarea acestuia de catre toate statele Comunitatii Europene (precum si Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia), este necesara existenta politei Carte Verde asupra posesorilor de autovehicule care vor calatori pe teritoriul acestor state, va fi necesar ca societatile de asigurari sa elibereze asiguratilor, in momentul cumpararii politei RCA, si o polita gratuita Carte Verde, din oficiu sau la solicitarea asiguratilor", se arata intr-un comunicat al CSA.

Deocamdata nu s-a stabilit concret cum vor fi eliberate politele Carte Verde, in sensul ca se discuta daca sa fie eliberate odata cu reinnoirea asigurarii obligatorii RCA sau sa fie eliberate doar la cerere, persoanelor care intentioneaza sa paraseasca tara in perioada in care este valabila polita RCA.

In ce priveste RCA, si in acest caz vor aparea modificari. Astfel, rovigneta care insoteste in prezent polita si care trebuie lipita pe parbriz va disparea si va fi inlocuita cu o parte din polita in sine. In plus, s-a propus ca formatul RCA sa fie modificat pentru ca asigurarea sa poata fi emisa si in sistem electronic.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.