Cu cateva stagiuni in urma, baletul "Rosu si Negru" de Livia Teodorescu Ciocanea a fost prezentat pe scena Operei Nationale din Bucuresti, in regia si coregrafia Alexei Mezincescu. Reluarea lucrari in versiunea regizorala si coregrafica a Adinei Cezar este incitanta si convingatoare, asa cum am constatat, urmarind premiera desfasurata la teatrul Nottara (Teatrul de Opereta, se stie, nu are inca o sala proprie).

De la prima montare a baletului ramane muzica, atat partitura cat si exceptionala inregistrare a dirijorului Razvan Cernat, la pupitrul orchestrei si corului operei bucurestene. In rest, exista fireste alte idei care stabilesc corespondente intre spectacol si romanul inspirator, semnat de Stendhal. Ceea ce a realizat Adina Cezar merita o discutie mai ampla dar, in esenta, sa subliniem ca am asistat la un spectacol ce marcheaza maturitatea deplina a creatorului.

Dansul conceput de Adina Cezar nu are granite de maniere, expresia gestului este frumoasa, emotionala si complexa ca limbaj specific, forta dramatica impresioneaza, asemenea si capacitatea de a construi intregul. Riscam sa o contrariem pe coregrafa apreciind ca "Rosu si negru" este un varf de cariera? Cred ca nu, daca adaugam calitatea de exceptie a distributiei in intregul ei, artista cooptand in compania de balet pe care o conduce, colaboratori dansatori veniti de la Constanta. Enumerarea lor nu urmareste o ierarhie valorica, deoarece nivelul de linie a fost cel al exceptiei: Cristi Tarcea - Julien, Adina Iacov, Ioanna Mitsika, Felicia Serbanescu, Calin Hantiu, Liliana Iorgulescu, Levente Szasz, Istvan Teglas, Marian Simion, Anka Levana.

Scenografia Ninei Brumusila contribuie, ca si "light design" realizat de Gabriel Iencek, la ambientul adecvat muzicii Liviei Teodorescu Ciocanea, romantica, pasionala, comunicand generos naratiunea si drama. Ii ramane spectatorului dornic sa vada acest balet sa afle pe unde va mai fi programat de managerii Teatrului de Opereta, in cautare de gazde pentru actuala stagiune. Oricum, efortul merita facut.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.