Instanta de judecata din Iasi le-a dat castig de cauza profesorilor in procesul prin care acestia cereau Ministerului Educatiei si Cercetarii recalcularea salariilor pe ultimii 3 ani.
Potrivit "Ziarului de Iasi", profesorii au fost "furati" la salariu, numai din 2001 pana
in 2004, cu cateva zeci de milioane de lei.

Chiar daca statutul cadrelor didactice prevede inca din 1997 ca la salariul de baza al functiei unui profesor sa fie adaugate sporurile de solicitare neuropsihica, de stabilitate, cel pentru titlul de doctor, gradatia de merit si indemnizatia de dirigentie, acest lucru nu s-a intamplat. "De vina este MEC, care nu a inclus in grila de calcul a salariilor aceste sporuri", a spus Violeta Amariei, liderul Aliantei Sindicale "Gh. Asachi", sindicat care in noiembrie 2004 a solicitat in instanta recalcularea salariilor, conform legii pe ultimii trei ani.

Actiunea in instanta a venit imediat dupa ce ministerul a recunoscut practic aceste drepturi salariale, incluzand sporurile amintite in calculul salariului de baza al functiei incepand cu octombrie 2004.

La momentul respectiv, sindicalistii au constatat ca, prin includerea sporurilor, salariile lunare le-au fost marite cu aproximativ 5%. Teoretic, acest procent le-a fost "furat" din leafa dascalilor prin calculul gresit timp de ani de zile. Astfel, un profesor cu gradul didactic I, cu peste 25 de ani de munca, ce are un salariu mediu brut de 4,9 milioane si beneficiaza de toate sporurile amintite, a pierdut la salariu 2,4 milioane de lei doar in 2003. "Noi nu am facut inca un calcul. Pentru asta va fi nevoie de un expert, insa ca o suma probabila va fi vorba de 10-20 de milioane de lei pentru fiecare profesor", a mai spus Amariei.
Inspectoratul Scolar Judetean, ca reprezentant al ministerului, poate face recurs la sentinta Tribunalului in urmatoarele doua saptamani.

Dascalii cer Avocatului Poporului indexarea de 12%

Sindicalistii din invatamant au ajuns sa-si ceara dreptul la indexarea de 12% din acest an la Avocatul Poporului, Ioan Muraru. Fiecare reprezentant al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) ii va adresa acestuia o scrisoare in nume propriu, prin care se va atrage atentia asupra discriminarii la care au fost supusi angajatii din invatamant prin neacordarea indexarii salariale din acest an. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca spera ca pe adresa Institutiei Avocatul Poporului sa ajunga aproximativ 170.000 de scrisori. Reprezentantii profesorilor spun ca indexarea de 12 % nu este o marire a salariului si de fapt aceasta reprezinta inflatia pe 2005.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.