PROBLEMA. Betonul din care este construita Casa Presei este de trei ori mai slab decat cel care s-ar folosi astazi la constructia unui imobil similar

Casa Presei va fi puternic avariata in cazul unui cutremur major. Imobilul are structura de rezistenta subreda si fisuri la placi, spun specialistii. Consolidarea structurii de rezistenta este obligatorie, insa costa peste 600 de euro/mp.

Cladirea in care-si desfasoara activitatea majoritatea ziarelor din presa centrala a fost construita intre anii 1947 si 1952, perioada in care nu existau normative seismice, iar betonul era foarte slab. Cu toate astea, nu exista o expertizare seismica pentru intreaga cladire, ci doar pentru corpul B3, din aripa vestica. Rezultatele acestei analize de structura sunt ingrijoratoare. "Prin expertiza au fost depistate fisuri si desprinderi ale panourilor de zidarie si fisuri la placi", se arata in singurul raport de expertiza realizat, in anul 1994 , de inginerul Mircea Mironescu. Insa, in ciuda riscului seismic, imobilul este folosit ca o cladire de birouri, in care lucreaza cateva zeci de mii de oameni.

PROBLEME. Corpurile expertizate sunt incadrate in clasa de risc seismic II, care corespunde constructiilor la care sunt asteptate degradari structurale majore in timpul unui cutremur echivalent sau mai mare decat cel din ’77, conform informatiilor furnizate de ministrul delegate pentru lucrari publice, Laszlo Borbely.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.