Mai putin de 10 blocuri au atins recordul romanesc de 17 etaje. Doar unul ar avea probleme la cutremur. Unii locatari nu-si cred urechilor, altii sint siguri ca mamutul e sortit surparii daca nu se face ceva.

Destinul impunatorului bloc 15 D de pe Soseaua Vergului 67, care are 17 etaje, sta chiar sub semnul datei sale de nastere: cutremuratorul an 1977. Lista primariei il asaza la clasa a doua de risc seismic. La un cutremur de peste 7 grade Richter, structura sa de rezistenta s-ar putea betegi pe ici, pe colo.

Printre locatari, spaima reeditarii vreunui seism gen 1977 gaseste doua coalitii: cei care se incred in blocul lor pina in pinzele albe, precum administratorul si portareasa, si cei care spun ca mamutul in care locuiesc e cam subred, lucru sustinut si de expertiza tehnica a primariei, realizata in anul 2000.

Omul de la etajul 17

Administratorul Adrian Pop nu intelege de ce blocul pe care-l pastoreste e catalogat drept riscant de catre primarie. "In 1977, la cutremur, fundatia era deja pusa. Imediat dupa aceea, au consolidat structura de rezistenta. La cutremurele care au urmat, blocul asta n-a avut nici macar o zgirietura sau o fisura", spune el. Pop a prins toate cutremurele din 1977 incoace, ca locatar la ultimul etaj, 17: "Mai rau ca mine nu le-a simtit nimeni, dar n-a cazut nimic".

Cit despre bunul obicei al muncitorilor de pe vremea Epocii de Aur, de a fura ca-n codru materialele de constructii, Pop baga mina in foc: "Oamenii au stat calare pe ei, au urmarit constructia pas cu pas. Cred ca e unul dintre cele mai bine construite blocuri de pe-aici".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.