In tramvai, in autobuz sau printre colegii de la munca, un singur stranut este de ajuns pentru ca gripa de sezon sa faca victime.
Epidemia este asteptata abia la inceputul anului viitor, insa masuri de precautie trebuie luate inca de pe acum. Vaccinarea antigripala este singura metoda eficienta de a preveni imbolnavirea.

Gripa debuteaza intr-un mediu favorabil raspandirii virusurilor: contact in familie, in colectivitati, in camine, gradinite, scoli, intreprinderi, companii sau unitati medicale. Perioada de contagiozitate este de una, doua zile inainte de aparitia simptomelor si cinci zile dupa. Transmiterea gripei se face prin aer, atunci cand o persoana tuseste, stranuta sau se intra cu ea in contact direct. "Primele persoane care trebuie vaccinate sunt cele cu varste extreme, copiii si batranii. O alta categorie care necesita vaccinarea este aceea a celor cu afectiuni respiratorii. Bolnavii cardiovascular au un risc crescut daca se imbolnavesc, astfel ca si ei trebuie imunizati", ne-a declarat dr. Ileana Branza, medic de familie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.