De cind editurile mari accepta si publica debutanti, drumul tinerilor autori de la manuscris la lansare s-a scurtat considerabil. In 2004, Polirom le-a dedicat chiar o colectie, Ego.Proza, iar anul trecut poetilor li s-a deschis calea spre rebranduita Carte Romaneasca. Toate acestea au schimbat plaja de optiuni pentru tinerii dornici de lansare. Acum, tot ce le trebuie e sa produca volume bune, pe care sa le trimita la edituri si sa-si ia doza de rabdare, pentru ca asteptarea s-ar putea prelungi.

In urma cu sase ani insa, Razvan Tupa, acum unul dintre poetii cu volum si CD la Cartea Romaneasca, imprumutase in jur de cinci milioane de lei vechi ca sa debuteze pe cont propriu. Volumul Elenei Vladareanu, "Pagini", a aparut in 2002 la Editura Timpul pentru ca autoarea cistigase la Piatra-Neamt concursul de debut "Aurel Dumitrascu".

Cind cistigi si cind dai banii

Tot un concurs l-a ajutat si pe Radu Pavel Gheo sa debuteze. Volumul lui de proza "Valea cerului senin", de care nu prea stie nimeni, a cistigat la concursul de manuscrise organizat in 1996 de Editura Athena din Bucuresti si de revista "Orizont" din Timisoara. Asa si-a vazut Gheo cartea de debut, dar a primit si bani drept premiu. Pentru al doilea volum insa, "Despre science-fiction", o carte de teorie si critica literara, tinarul autor a scos banii din propriul buzunar.

Mai precis, a achitat jumatate din suma necesara ca sa apara la Editura Omnibooks, care a contribuit cu cealalta jumatate. Pentru cele aproximativ 500 de exemplare scoase, a platit in jur de 200 de dolari. "Volumul acesta voiam eu sa-l scot pentru ca plecam in America si stiam ca nu ma mai pot ocupa de literatura pentru o vreme. Asa ca am apelat la un prieten de la aceasta editura. Apoi el a trimis o parte dintre carti celor interesati. Stiam ca n-o sa se vinda", afirma Gheo, constient ca teoria SF-ului n-are mare cautare pe piata autohtona de carte.

"Haiducie" editoriala

"Acum e suficient sa scrii o carte buna pentru a publica", este de parere prozatorul Florin Lazarescu, proaspat premiat in Austria pentru romanul "Trimisul nostru special". "Cind am debutat eu, era inca haiducie", afirma el. Totusi, sa practice "haiducia" editoriala nu i-a speriat pe cei citiva autori ieseni, printre care si el, care si-au facut asociatie culturala cu editura proprie, sub numele de "Outopos". "Aici am debutat zece scriitori, printre care eu, Lungu, Teodorovici", povesteste Lazarescu.

Primul lui volum de povestiri, "Cuiburi de visc", publicat acum sase ani, a aparut in 500 de exemplare si l-a costat 200 de dolari, pentru ca a platit doar tiparul. De restul, de la paginare la corectura, s-au ocupat el si colegii lui. Banii pe care debutantii ieseni ii investeau in propriile carti proveneau din sponsorizari de la companii private sau chiar din portofelele lor personale. Cistigurile lor au fost in carti si experienta editoriala, cum singuri marturisesc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.