Cetatenii straini cu domiciliul sau resedinta in Romania pot beneficia gratuit de servicii medicale numai daca se asigura la casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, potrivit CNAS.

Potrivit legii, strainii care nu beneficiaza de asigurarea medicala facultativa vor suporta contravaloarea serviciilor prestate, daca apeleaza la furnizorii de servicii medicale.

Conform prevederilor art. 211 din Legea nr. 95/2006, sunt asigurati toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Totodata, potrivit articolului 214 din Legea nr. 95/2006, persoanele asigurate din statele cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de servicii medicale si alte prestatii acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.

Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania, cetatenii straini si apatrizi care se afla temporar in tara (in vizita, turism, misiune, transport, activitatile sportive, culturale, stiintifice, umanitare, pentru tratament medical de scurta durata s.a.) si care nu solicita viza de lunga sedere, precum si pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara.

Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului. Drepturile de asigurare inceteaza dupa trei luni de la ultima plata a contributiei la FNUASS.

Contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5 la suta la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, incepand cu luna in care s-a facut solicitarea privind asigurarea sociala de sanatate.

In cazul strainilor si apatrizilor care cer prelungirea dreptului de sedere, dar nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si care nu fac dovada calitatii de asigurat, contributia lunara la fondul de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5 la suta la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.