Profesiile „occidentale“ sint cele in care se poate progresa cel mai repede, potrivit specialistilor in resurse umane

Domenii ca informatica, moda, comunicarea si PR-ul pot aduce o ascensiune rapida pe scara ierarhica a functiilor, dar si un cistig financiar destul de mare. "Majoritatea tinerilor vor, la ora actuala, cariera. Cei mai multi cauta joburi in care pot promova in scurt timp. Partea financiara conteaza si ea, dar nu in aceeasi masura", ne-a explicat Sorina Fratila, specialist in resurse umane. Piata de recrutare confirma si ea aceste lucruri. Pe de alta parte, meseriile care inainte de 1990 erau cele mai respectate si bine platite au inceput sa nu mai aiba pretendenti. Astfel, profesiile de invatator, medic si chiar avocat au devenit tot mai sarace printre cei care le profeseaza.

Informatician de succes, la doar 21 de ani

Potrivit lui Ciprian Pop, meseria de informatician este una in care "barierele functiilor" nu exista. "In aceasta meserie nu trebuie sa parcurgi niste etape pentru a ajunge sef. Totul depinde de cit de bun esti in domeniu. Eu am ajuns in trei ani sa am propria firma, plus sa fiu senior, adica director adjunct la o firma ce importa softuri. Sint cautat datorita profesionalismului si capacitatii, si nu a experientei", ne-a exemplificat Ciprian Pop. Potrivit acestuia, in domeniul informaticii, salarizarea nu este ingradita de functie si de vechime. "Eu cistig si 5.000 de euro pe luna. Totul depinde de mine, adica de cit de bine imi fac meseria", crede Ciprian Pop.

Modelingul, tot mai cautat

Multe studente cauta castingurile caselor de moda, potrivit celor din domeniul resurselor umane. "Avem cite 100 de candidate pentru o prezentare de moda, la care trebuie sa selectam cinci manechine. Am observat ca tot mai multe tinere au grija de look-ul lor si vor sa se afirme pe aceasta piata", ne-a explicat Alina Dragan, recrutor de angajare independent. In aceasta meserie, cistigurile sint mari si poti ajunge un model de succes in doar citeva luni, potrivit celor din bransa. "Am fost la doua prezentari de moda pina acum. La a doua am fost remarcata de un agent, care mi-a propus un contract in valoare de 2.500 de euro pe luna. Astfel ca am devenit manechin angajat al firmei Lorraile", ne-a povestit Mihaela Suciu, studenta la modeling in anul al II-lea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.