Cu vedete americane, concerte, expozitii si mult cinema, primul Festival de film din Roma vrea sa se impuna rapid in circuitul international, intrecind Venetia

Cu pretentia de a se transforma intr-unul dintre cele mai importante evenimente cinefile din lume si cu forta unui buget de prima editie de 10 milioane de euro, Romefilmfest a debutat vineri, in prezenta actritei Nicole Kidman, care si-a prezentat ultimul film, si a lui Sean Connery, premiat pentru intreaga cariera. Desfasurat pina pe 21 octombrie, Festivalul International de Film de la Roma prezinta 95 de pelicule, cu 32 mai mult decit Mostra de la Venetia, decan de virsta al festivalurilor de gen din lume.

La concurenta cu Venetia

Intr-un oras care ocupa un loc important in istoria cinematografiei, cu 130.000 de persoane care lucreaza in industria filmului, nimeni n-ar trebui sa ramina surprins in fata sumei investite in prima editie a festivalului: 10 milioane de euro, fata de cele 8,5 milioane ale Venetiei. Anuntarea perioadei in care se desfasoara Cinema Festa din capitala Italiei a stirnit o aprinsa controversa cu organizatorii competitiei de la Venetia. Pentru nou-nascutul festival din Roma, riscurile erau evidente: debutind la putin timp dupa concurentul sau venetian, numarul premierelor nu putea fi impresionant, la care se adauga si problema starurilor participante.

Cu toate acestea, Romefilmfest a inceput la data stabilita, asigurindu-si atentia publicului cu actori de talia lui Sean Connery, Robert De Niro (care si-a si infratit festivalul din Tribeca cu Festa din Roma), Leonardo DiCaprio sau Harrison Ford, care va inmina premiul dedicat agentilor actorilor.

Cistigatorii vor fi alesi democratic

Daca tot este pentru prima oara cind Cetatea Eterna gazduieste o manifestare cinematografica de o asemenea anvergura, numele acesteia trimite explicit la caracterul popular pe care organizatorii si-au propus sa i-l dea: Cinema Festa Internazionale di Roma se vrea mai degraba o sarbatoare decit un festival, atentia concentrindu-se mult mai mult asupra publicului. Premiile vor fi acordate de un juriu format din 50 de spectatori, alesi dintre cele 40.000 de locuri oferite publicului, intr-un eveniment pe care organizatorii il eticheteaza ca "democratic".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.