Desi ar trebui sa fie primii care combat astel de fapte, uneori, politistii se regasesc de cealalta parte a baricadei. Coruptia in randul personalului Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) continua sa se manifeste, de la inceputul anului si pana in prezent fiind depistati 63 de oameni ai legii care au primit mita.

Anul trecut, bunurile si banii oferite de romani, care au facut obiectul actelor de coruptie, au insumat peste 33 de milioane de euro.

Directia Generala Anticoruptie (DGA) a precizat ca pana in luna septembrie a.c. au fost inaintate Parchetelor competente 359 dosare si lucrari penale.

De la inceputul anului, ofiterii DGA au cercetat 615 persoane, fiind invinuite/inculpate 157 dintre acestea. 63 sunt politisti din cadrul MAI. Potrivit DGA, institutie abilitata sa monitorizeze activitatea propriilor subordonati, situatia faptelor retinute in sarcina persoanelor invinuite/inculpate se prezinta astfel: 58 cazuri - luare de mita, 61 - dare de mita, 43 - trafic de influenta, 23 - infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2002 si 30 - alte infractiuni.

La Politia Capitalei, doar 8 cadre au fost destituite in acest an, iar alte 2 se afla in curs de cercetare pentru acte de coruptie. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei bucurestene, a anuntat ca, paradoxal, cei care comit cele mai multe abateri sunt politistii cu o vechime cuprinsa intre 10 si 20 de ani. "Aici poate exista o singura explicatie. Au mentalitatea invechita si cred ca lucrurile merg exact ca in urma cu multi ani", a precizat chestorul Tutilescu.

In general, multi dintre ei sunt anchetati pentru abateri disciplinare, cum ar fi intarzieri in solutionarea unor lucrari sau nerezolvarea lor, lipsa de interes etc. In 5 situatii a fost sesizata DGA pentru luarea masurilor care se impun.
Anul trecut, MAI a acordat o atentie deosebita combaterii coruptiei interne. Astfel, in 2005, 2.455 de informari au fost remise catre Parchete, referitoare la fapte comise de angajatii din diferite structuri ale sale, din care 721 erau de coruptie, iar in 1.734 se luau in discutie diferite abateri de la etica profesionala. Din pacate, numarul angajatilor MAI trimisi in judecata pentru fapte de coruptie este inca redus, inregistrandu-se doar 26 astfel de fapte.

Operationalizata anul trecut in octombrie, DGA a efectuat acte premergatoare intr-un numar de 92 lucrari care priveau savarsirea unor acte de coruptie de catre personalul MAI, din care 22 de cazuri au fost sesizate unitatilor de Parchet competente. In acelasi context, s-au conturat si prioritatile Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, care a executat in 2005 peste 9.400 de actiuni de autoprotectie, antiinfractionale si contrainformative, din care 700 de activitati de testare a integritatii si vigilentei. In 405 dintre aceste teste s-au evidentiat incalcari ale deontologiei profesionale si ale normelor interne ce reglementeaza conduita angajatilor MAI.

Un element ingrijorator in ceea ce priveste politicile de resurse umane este faptul ca numarul accidentelor de circulatie in care au fost implicati politisti ramane extrem de ridicat. In perioada ianuarie - noiembrie 2005 au avut loc 924 de accidente in care au fost implicate cadre ale ministerului, iar in mai mult de jumatate dintre acestea, politistii au fost gasiti vinovati de producerea lor. Cel mai grav este faptul ca 118 accidente au fost determinate de consumul de alcool.

5.500 de persoane, cercetate

In anul 2005, Politia Romana a depistat peste 5.500 de persoane care au fost cercetate in peste 2.300 de dosare penale, declinate pentru o solutionare competenta in favoarea Parchetelor, din care 156 dosare catre Departamentul National Anticoruptie (de doua ori mai multe fata de 2004). Aceste dosare privesc savarsirea a peste 6.200 de infractiuni, dintre care: peste 5.100 - luare si dare de mita, peste 1.000 - trafic de influenta, 150 - primire de foloase necuvenite. In legatura cu 770 de infractiuni a fost sesizat DNA (cu 133% mai multe fata de anul 2004).

De asemenea, Politia Romana a semnalat Parchetelor peste 1.700 de infractiuni incriminate de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, din care peste 500 au fost comise prin derularea unor actiuni de privatizare frauduloasa a societatilor comerciale la care statul este actionar, ori cu ocazia unor tranzactii comerciale ale bunurilor autoritatilor publice, acordarea de credite bancare sau subventii cu incalcarea legii. La peste 33 milioane euro se ridica valoarea bunurilor materiale si a sumelor de bani care au fost oferite drept mita, in cursul anului 2005. Relevant este si faptul, spun politistii, ca peste 1.500 de persoane cercetate indeplineau functii de conducere. Dintre acestea, 269 de persoane avand functii publice au fost deferite DNA (de patru ori mai multe decat in anul 2004).

Politia de Frontiera a realizat, in 2005, 7.355 actiuni sub acoperire, teste de integritate si controale inopinate. In urma acestor actiuni, au fost inaintate Parchetelor 22 dosare privind faptele de coruptie savarsite de 41 politisti de frontiera. Au fost, de asemenea, inaintate organelor competente 31 lucrari penale cu privire la 42 de persoane care au oferit mita unor politisti de frontiera.

O situatie relevanta este cea care a avut loc la Vama Veche in toamna lui 2005, caz in care intregul personal al punctului de trecere a frontierei a fost pus sub urmarire penala. In ceea ce priveste Politia Romana, in anul 2005 au fost declinate catre DNA 23 de dosare penale privind comiterea, de catre 29 de politisti (din care 12 ofiteri superiori, 8 cu functii de conducere), a unor fapte de coruptie sau asociate cu acestea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.