Tinerii romani cred ca diferentele in societate sunt date, cu precadere, de o atitudine si un comportament inadecvate statutului social pe care anumite persoane il au, precum si de o infatisare nepotrivita.

De asemenea, tinerii considera ca anumite persoane au un statut pe care nu il merita, mai ales daca a fost obtinut prin relatii sau linguseli. Nu in ultimul rand, diferentele in societate le fac si discriminarile pe considerente etnice sau de sanatate. Toate aceste lucruri reies din Proiectul EYCAdemy, realizat de "European Youth Card Association" si sustinut de Comisia Europeana si Consiliul Europei.

Proiectul care are drept obiectiv formarea si dezvoltarea unei retele de cercetatori pentru probleme de tineret aduce in prim-plan parerile tinerilor despre ce inseamna diversitate in societatea romaneasca. Ei au fost organizati in cinci grupuri distincte - fete cu studii liceale, baieti cu studii liceale, tinere la scoala profesionala si baieti la scoala profesionala, precum si un grup mixt cu studii superioare - si si-au exprimat opiniile despre ceea ce implica conceptul de persoana "diferita" si cum se manifesta acest fenomen.

In ceea ce priveste identificarea unei persoane ca fiind diferita fata de oamenii obisnuiti, s-a observat o tendinta generala in cadrul tuturor celor cinci grupuri: o infatisare stridenta (o combinatie nepotrivita de haine, de prost gust sau, dimpotriva, care sa indice un statut social superior) va atrage atentia automat asupra acesteia. Totodata, un comportament necorespunzator locului si situatiei in care se afla persoana respectiva este sanctionat cu considerarea ei ca fiind diferita, in sens negativ.

Favorizari nedrepte pe piata muncii

Din punctul de vedere al atitudinii, cei mai suparatori oameni sunt cei carora le place sa se laude si sa iasa in evidenta, fie vorbind foarte tare, fie prin prisma faptului ca au multi bani, dar si cei nepoliticosi. Tinerii mai considera ca diferentele le fac si anumite persoane care se realizeaza pe plan profesional pe considerente nedrepte, cum ar fi "pilele" sau linguseala. Persoanele cu relatii sunt, conform opiniilor participantilor, favorizate incorect pe piata muncii.

Alti factori indicati ca fiind decisivi pentru a face diferenta in societate sunt originea, regiunea de unde provine persoana respectiva, religia si starea de sanatate. Studentii au mentionat ca tratate diferit si necorespunzator persoanele cu handicap, carora nu li se acorda facilitatile cuvenite, bolnavii infectati cu HIV, minoritatile nationale si oamenii cu o situatie financiara precara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.