Pensia contribuabilului roman ar putea atinge 80% din valoarea salariului incasat in perioada activa, dupa introducerea pensiilor facultative administrate privat (pilonul II), alaturi de de pensiile de stat, a declarat presedintele comisiei de Buget-Finante de la Senat, Varujan Vosganian.

"Odata cu introducerea pilonilor II si III de pensii, adica a pensiilor facultative si a pensiilor obligatorii administrate privat, contribuabilul roman se va transforma din individ asistat in actionar si investitor activ in economia romaneasca", a mai spus Vosganian. "Cei care sustin ca pot majora actualele pensii de stat, fara a afecta inflatia si cresterea economica a Romaniei, nu fac decat sa minta electoratul", a adaugat presedintele comisiei de Buget-Finante din Senat, citat de NewsIn.

"Suntem pregatiti sa sustinem implementarea pilonilor II si III de pensii, in primul caz prin transferul a 2% din sumele incasate la bugetul asigurarilor sociale de stat in administrare privata, in al doilea caz, prin introducerea anumitor deductibilitati fiscale", a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

"In Romania nu trebuie sa mai existe pensionari saraci, pentru ca acestia sunt folositi de fiecare data ca unealta politica. Introducerea pensiilor facultative private si a pensiilor obligatorii administrate privat vor avea un mare rol educativ, in modificarea psihologiei contribuabilului roman, care, astfel, va invata sa isi poarte singur de grija. De asemenea, bugetul de stat se va elibera, in acest fel, de o mare povara si vor putea fi alocate mai multe resurse pentru proiecte de infrastructura, in transport, invatamant si sanatate, domeniile unde sunt cele mai multe lucruri de facut", a adaugat ministrul.

"Banii obtinuti din privatizarea BCR vor fi folositi pentru finantarea implementarii pilonului II de pensii si pentru infrastructura rutiera a Romaniei", a precizat Vladescu.

Pilonul II de pensii poate fi descris ca sistem obligatoriu de pensii publice, care vor fi administrate privat. Contributiile datorate de salariati pentru pensii, care se ridica la 9,5% din salariul brut, vor merge in proportie de 7,5% la stat si de 2% la administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce va determina, in primii cinci ani de functionare a sistemului, un deficit la bugetul asigurarilor sociale de aproximativ 1,5 miliarde euro, potrivit unor estimari din piata. Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise si este o alegere facultativa a investitorilor. Pensiile facultative beneficiaza de deduceri fiscale si o persoana poate opta pentru o contributie lunara la pilonul III de pana la 15% din salariul brut lunar.

Pensia medie ar putea ajunge la 406 lei, pana la sfarsitul anului 2007

Valoarea medie a pensiei in sistemul public va fi, de la 1 ianuarie 2007, de 374 de lei, urmand ca pana la sfarsitul anului, aceasta sa ajunga la 406 lei, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Conform proiectului de buget pentru anul 2007, Ministerul Muncii va primi cel mai mare buget alocat vreodata, si anume 8,8% din Produsul Intern Brut (PIB) pe anul urmator. Astfel, bugetul total al ministerului va fi de 33,6 miliarde de lei, din care 21,12 miliarde vor fi alocate platii pensiilor. Aceasta reprezinta o majorare cu18%, adica cu 3,92 de miliarde de lei, fata de 2006.

Gheorghe Barbu a spus ca valoarea punctului de pensie se va majora, de la 1 ianuarie 2007, cu 16,7%, ceea ce inseamna ca pensiile vor creste in termeni reali cu 17,6%. Prin urmare, valoarea medie a pensiei din sistemul public va creste de la 318 lei, cat este in prezent, la 374 de lei, de la 1 ianuarie. La sfarsitul anului 2007, pensia medie din sistemul public ar putea ajunge la 406 lei, iar pensiile agricultorilor vor creste cu acelasi procent, de 17,6%, informeaza NewsIn.

"Bugetul asigurarilor sociale permite aceste majorari pentru ca a crescut numarul contribuabililor, ceea ce a dus la colectari mai consistente", a spus Gheorghe Barbu. "Acesta este si efectul externalizarii unor prestatii, cum ar fi plata concediilor medicale, a pensiilor pentru agricultori sau a indemnizatiilor pentru cresterea copilului", a adaugat Barbu. Potrivit munistrului muncii, pensiile vor creste in 2007 cu 15 procente peste rata inflatiei.

Totodata, Gheorghe Barbu a mai spus ca, pana la sfarsitul anului 2006, vor aparea si modificarile la legea pensiilor. "Proiectul este gata, dar mai avem inca discutii interne despre unele prevederi, pe care nu vreau sa le fac publice. Dupa aceea vom discuta si cu partenerii sociali, si aici nu ma refer numai la sindicate si patronate, ci si la reprezentantii pensionarilor, si sper ca pana la sfarsitul anului legea sa fie gata", a spus ministrul muncii.Guvernul va discuta, vineri, proiectul de buget pentru anul 2007. Indicatorii macroeconomici pentru anul 2007 sunt: deficit bugetar de 2,8% din PIB, crestere economica de 6,4% si inflatia de 4,5%.

Potrivit proiectului de buget, cheltuielile bugetului general consolidat (bugetele de stat, somaj, pensii si fondul de sanatate) vor totaliza peste 100 miliarde lei, in 2007. Pentru prima data, schita de buget cuprinde pe langa estimarile sumelor care vor fi cheltuite in 2007 si previziunile pentru urmatorii trei ani, pana in 2010. Bugetul de stat va avea, anul viitor, cheltuieli prognozate de peste 63 miliarde lei. Fondul pentru sanatate va fi de 12,86 miliarde lei, in 2007, in crestere cu 32% fata de suma alocata, pana in prezent, in 2006, inclusiv in urma majorarilor obtinute prin rectificari bugetare.

Bugetul de pensii va fi, potrivit proiectului de buget pentru 2007, de peste 22,47 miliarde lei, cu 15,7% mai mult decat a primit pe tot parcursul acestui an. Fondul de somaj nu va beneficia de majorari si se va situa cam la acelasi din 2006, totalizand 2,5 miliarde lei. in 2007, potrivit Codului Fiscal aprobat de Parlament, bugetul va fi construit pe aceleasi cote ale taxelor principale: TVA -19%, cota unica de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor. Contributiile de asigurari ar urma sa scada, potrivit ministrului de finante, cu 2%, in 2007, pentru angajator.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.