Cel mai important premiu pentru literatura care se acorda scriitorilor din Commonwealth i-a revenit ieri scriitoarei indiene Kiran Desai

Toata presa culturala internationala a scris in ultimele zile despre Sarah Waters, favorita de anul acesta pentru Premiul Booker, pe care au pariat atit cititorii, cit si agentii literari si editorii. Spre surprinderea multora, premiul a fost acordat scriitoarei de origine indiana Kiran Desai, care tocmai a implinit 35 de ani si este cea mai tinara femeie care se poate mindri cu aceasta per-formanta. Cel mai tinar cistigator al Premiului Booker este Ben Okri, care a obtinut Booker Prize in 1991, pe cind avea 32 de ani.

O carte de 50.000 de lire

Presedinta juriului pentru Premiul Booker din acest an, Hermione Lee, a spus despre cartea indiencei ca este "un roman magnific, plin de intelepciune si de profunzime umana, de tandrete comica si de o mare acuitate politica". Lee a marturisit ca a fost greu sa aleaga dintr-o lista de sase scriitori relativ necunoscuti, dupa ce au respins multi autori deja celebri. "Cistigatoarea a fost aleasa dupa o dezbatere lunga, plina de pasiune si generozitate", a adaugat ea.

Desai, care i-a surclasat pe ceilalti cinci scriitori de pe lista scurta (favorita Sarah Waters, Kate Greenville, Hisham Matar, M.J. Hyland si Edward St Aubyn), a primit aseara premiul in valoare de 50.000 de lire sterline. Ceilalti cinci nominalizati au primit cite un premiu in valoare de 2.500 de lire, urmind, de asemenea, sa li se tipareasca editii de lux ale cartilor. Traditia listei scurte de sase scriitori a fost infiintata in 1969, iar in 2006 numele au fost selectate pornind de la 112 carti. Premiul garanteaza cistigatorilor faima literara imediata si un loc caldut pe lista celor mai bine vindute carti din lume.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.