Trei sferturi dintre cetatenii Uniunii nu stiu nici macar ca UE are 25 de membri

Unul din patru europeni nu stie ca Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, arata un Eurobarometru realizat de Comisia Europeana. De asemenea, doar un sfert dintre cetatenii UE au fost capabili sa indice numarul corect de state membre - 25, cei mai ignoranti pe aceasta tema fiind britanicii - doar unul din 10 locuitori insulari putand sa spuna cati membri are Uniunea. Potrivit sondajului, doar 23% dintre europeni stiu ca UE are 25 de membri dupa aderarea ultimului val, cel din 2004, de 10 nou-veniti.

Eurobarometrul este bazat pe raspunsuri date de aproximativ 1.000 de persoane din fiecare tara si a fost realizat in perioada 5 mai-20 iunie. 52 de procente dintre respondenti considera ca Uniunea are mai putin de 25 de membri, 5% spun ca sunt mai multi, iar 20% nu au putut sa dea nici un raspuns la aceasta intrebare.

Pe cat de greu le-a fost europenilor sa spuna cate tari sunt in Bloc, pe atat de dificil le-a fost sa indice statele ce vor adera in curand. Desi doua tari se vor adauga Uniunii in cateva luni, doar 29% au indicat Romania si numai 25 de procente au nominalizat Bulgaria ca viitoare state membre. In schimb, 10% sunt convinsi ca Polonia (stat membru din 2004 - n.r.) este pe cale sa adere, iar 9 procente cred ca Ungaria este inca o tara candidata.

Cei mai informati s-au dovedit cetatenii noilor state, precum Cipru sau Slovenia, in timp ce olandezii, finlandezii, suedezii si germanii nu prea au cunostinte despre ultimul val de aderare.

Nu-si cunosc nici vecinii

Chiar daca aceste informatii despre ingnoranta europenilor par cele mai socante, in aceeasi categorie intra si cele privind opinia cetatenilor UE despre vecinii Blocului comunitar. In fapt, subiectul Eurobarometrului a fost atitudinea europenilor despre asa-numitele politici de vecinatate ale UE, prin care se urmareste o integrare politica si financiara a tarilor din apropierea granitelor Uniunii. La fel ca si in privinta numarului de membri ai UE, sondajul a aratat ca cei mai multi dintre respondenti nu stiu ca Georgia sau Siria sunt vecine ale Uniunii.

Aproximativ jumatate dintre ei considera ca doar Rusia, Ucraina si Belarus - care au o frontiera fizica cu actualele tari membre sunt vecini ai UE, in timp ce tari usor mai indepartate, precum Moldova, Georgia sau Armenia, figureaza cu aceleasi procente (in jur de 30%) ca si state mediteraneene, precum Maroc sau Tunisia. Mai mult, doar 51% au spus ca sunt interesati de ceea ce se intampla in apropierea granitelor UE, in timp ce aproape unul din doi europeni (48%) au spus ca le pasa putin, sau chiar deloc despre ce se intampla cu vecinii Uniunii.
In privinta clasamentului pe tari la acest punct, surprinde nivelul ridicat de dezinteres (in jur de 60 de procente) al polonezilor, cehilor, slovacilor si lituanienilor, in ciuda eforturilor si campaniilor guvernelor lor pentru integrarea Ucrainei si democratizarea Belarusului.

In ciuda nivelului ridicat de apatie in privinta politicilor de vecinatate, doua treimi dintre europeni cred ca asistenta UE reduce riscul de razboi.
De asemenea, 72% dintre europeni au declarat ca Uniunea trebuie sa continue extinderea, "dar nu prea repede", iar 70% sunt de acord cu crearea unor relatii speciale cu tari terte ce sunt pe cale sa adere. In ciuda acestor cifre, 52% au raspuns afirmativ la intrebarea daca UE trebuie sa se opreasca dupa "valul actual de largire".

Danemarca ne considera "perlele" UE

Ministrul danez de Externe, Per Stig Moeller, a definit Bulgaria si Romania ca viitoare "perle" ale Uniunii Europene. Aceasta magulitoare afirmatie a fost facuta in timpul dezbaterilor din parlamentul danez privind ratificarea Tratatului de aderare al celor doua tari. Dupa discursul sefului diplomatiei daneze, parlamentarii au aprobat, in prima lectura, Tratatul, urmand ca el sa mai parcurga inca o etapa inainte de ratificarea finala. Lucru ce se va intampla, cel mai probabil fara nici o emotie, toti vorbitorii aratandu-si sprijinul pentru accederea tandemului la 1 ianuarie 2007. Pe langa Danemarca, din cele 25 de state membre, mai au de ratificat Tratatul Belgia si Germania.

"Turcia este mai pregatita de UE decat Romania si Bulgaria"

Din punct de vedere economic si al administratiei publice, Turcia este mai puternica decat urmatoarele membre ale UE, a declarat Andrew Vorkink, reprezentantul Bancii Mondiale in Turcia, citat de agentia Anatolia.

"Daca este comparata cu Bulgaria si Romania, care vor adera la UE anul viitor, Turcia are o infrastructura economica si o capacitate administrativa mai puternica si un sistem judiciar mai eficient", a declarat Vorkink, fost director regional al BM, responsabil de Romania, Bulgaria si Croatia. Daca Turcia mentine reformele fiscale, cresterea sa economica o va depasi pe cea a Uniunii de trei ori in urmatorul deceniu, a adaugat el.

Intr-adevar, de la problemele financiare pe care le-a avut din 2001, Turcia a aratat o revenire economica spectaculoasa, totul datorita unui program strict de reforme finantat cu imprumuturi de miliarde de dolari de la Fondul Monetar International.

In ceea ce priveste sistemul judiciar si capacitatea administrativa, Turcia apare prost plasata, atat in analizele unor institutii precum Transparency International pentru cultura "bacsisului", dar si in ochii opiniei publice occidentale, pentru procese precum cel al scriitoarei Elif Shafak, acuzata de "insultarea caracterului national turc", pentru remarcile facute de un personaj din ultimul sau roman cu privire la uciderea in masa a armenilor in ultimii ani ai Imperiului Otoman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.