Conform datelor Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), peste 95% din totalul agentilor de pe aceasta piata nu au, in prezent, niciun fel de pregatire profesionala in domeniu, investitorii straini punand, deseori, sub semnul intrebarii calitatea tranzactiilor

In acest context, deputatul Gabriel Zamfir, presedinte al UNIM, va propune, pana la sfarsitul anului, adoptarea unei legi care sa introduca obligativitatea certificarii profesionale a agentilor imobiliari. "In primul rand, este vorba de optimizarea modului in care autoritatile inteleg sa fructifice potentialul imobiliar urias de care dispune Romania, care va duce la o infuzie a investitiilor straine in urmatorii ani. Ei asteapta sa gaseasca o piata reglementata, unde practicile si principiile europene sa le permita tranzactii la cel mai inalt nivel din punctul de vedere al calitatii", apreciaza Zamfir.

In prezent, statele europene urmaresc implementarea unui standard minimal in domeniul certificarii imobliare, care vizeaza introducerea unui numar de ore de educatie in domeniu, licentiere si examene de re-testare la intervale de doi-trei ani. Cum legislatia tarilor membre UE este extrem de diferita in sistemul imobiliar, Comisia Europeana lasa la latitudinea fiecarui stat aceste optiuni. In opinia specialistilor UNIM, aceste principii europene nu vor putea fi adoptate mai devreme de mijlocul anului viitor, urmand sa fie aplicabile la inceputul lui 2008, astfel ca, in maxim doi ani, cei care nu vor urma cursurile obligatorii si nu vor detine certificarea necesara vor fi considerati in afara granitelor legale.
Vor autoritate de reglementare

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Zilisteanu, apreciaza ca majoritatea jucatorilor din acest domeniu se vor conforma prevederilor, chiar daca obligativitatea acestor cursuri va insemna un efort financiar. Insa aceste norme nu pot fi puse in opera in timpul estimat fara existenta unei autoritati de reglementare in domeniul imobiliar, astfel ca primul pas care trebuie facut pe linia legislativa este infiintarea unei astfel de structuri. "In unele tari, asociatiile imobiliare au fost cele care au avut aceasta initiativa, fiind cooptate la conducerea autoritatii. In Romania, cea mai eficienta structura de reglementare a acestei piete ar trebui sa functioneze dupa modelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, avand in componenta comisari si departamente specializate", a precizat Zilisteanu.

in prezent, exista doar doua institutii de invatamant superior in cadrul careia agentii imobiliari pot obtine certificate de competenta in domeniu. Academia de Stiinte Economice din Bucuresti organizeaza programe de masterat pentru viitorii jucatori de pe piata imobiliara, in timp ce, in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, pot fi urmate cursuri de pregatire de sase luni, structurate pe trei module.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.