Recent, Greenpeace a descoperit ca in vestul Carpatilor Meridionali din Romania se gaseste una dintre ultimele paduri intacte de pe planeta si ultima de acest fel din Europa. Drept urmare, aceasta organizatie cere Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sa protejeze imediat peisajul prin lege.

Peisajul forestier intact situat in partea de vest a Carpatilor Meridionali include cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg, dar si suprafete semnificative din apropiere, inca neincluse in arii naturale protejate.
Parcurile Nationale Retezat si Domogled-Valea Cernei sunt vizate pentru a deveni parte din reteaua europeana de arii naturale protejate "Natura 2000". In prezent, habitatul din Parcul National Domogled-Valea Cernei, care adaposteste printre alte specii endemice si pinul negru de Banat (Pinus Nigra Banatica), face deja parte din reteaua "Natura 2000".

Cel mai recent inventar al padurilor virgine arata ca in aceasta zona sunt concentrate cele mai multe paduri de acest fel din Romania. "Peisajul forestier intact din Carpatii romanesti reprezinta adapostul unui numar semnificativ de paduri virgine si de specii de flora si fauna endemice, rare sau amenintate, si trebuie protejat imediat prin lege de activitatile umane cu impact negativ", a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

In acest sens, organizatia solicita "MMGA sa includa imediat intreg peisajul forestier intact din vestul Carpatilor Meridionali in arii naturale cu cel mai ridicat nivel de protectie si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa ia toate masurile ca aceasta comoara a Romaniei sa ramana intacta in continuare".

Reprezentantii Greenpeace spun ca "exista trei motive pentru a ne indrepta atentia catre zonele naturale intinse. In primul rand, doar ariile suficient de intinse pot conserva populatiile de animale mari in starea lor naturala si supravietui in fata dezastrelor naturale, cum ar fi incendiile si furtunile.

In al doilea rand, zonele intacte intinse pot servi drept referinta pentru o mai buna intelegere si administrare a altor zone deja degradate sau fragmentate. In al treilea rand, zonele intacte vaste sunt mai ieftin de intretinut, intrucat acestea tind sa se bazeze pe profunzimea lor ca principala garantie a protectiei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.