Explozia importurilor va adanci deficitul de cont curent al Romaniei, spun analistii

Incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in UE, nivelul mediu al taxelor vamale aplicate produselor din tariful Vamal Comun se va reduce de la 17,5, la 6,5%. Romanii vor putea cumpara produse importate din alte tari decat cele membre ale UE la preturi mult mai mici: imbracaminte, automobile, aparate electronice si electrocasnice, mobila sau chiar apa minerala si bere.

Daca cumparatorii vor fi avantajati in urma acestor reduceri ale taxelor, nu acelasi lucru se poate spune si despre producatorii autohtoni, care se tem ca afacerile lor vor avea de suferit. Si economia Romaniei va resimti efectele cresterii importurilor: deficitul de cont curent va continua sa creasca, in ciuda avertizarilor FMI.

Un produs la care taxele vamale vor disparea definitiv este berea, in conditiile in care acestea sunt in prezent de 280%.

Si la apele minerale va avea loc o reducere consistenta a taxelor vamale, de la 120% la 9,6%. Cei care doresc sa achizitioneze un televizor produs in afara UE ar trebui sa mai astepte pana la 1 ianuarie, cand taxa vamala se va reduce de la 42% la 14%. Si masinile vor putea fi cumparate la preturi accesibile de la aceeasidata, cand taxele de import vor scadea de 3 ori: de la 30% la 10%. Pentru masinile agricole, taxa vamala va scadea de la 27,9%, cat este in prezent, la 16.6%. La mobila, taxa va scadea de la 20% la zero, iar la boliere si masini mecanice va scadea de aproape 13 ori, de la 13,% la 1,86%.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.