Profesorul Nicolae Manolescu se pregateste sa-si preia postul de ambasador delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO, la Paris. Acesta este si motivul pentru care, de cateva zile, face un "pelerinaj" pe la cele 30 de monumente aflate pe lista mondiala a patrimoniului. Nu va parasi nici Uniunea Scriitorilor, nici catedra. In anii care urmeaza va face naveta Paris-Bucuresti.

- Domnule profesor Nicolae Manolescu, va gasesc la Suceava. Ce faceti acolo?

- Inainte de a pleca la Paris pentru a-mi prelua postul de ambasador UNESCO, vreau sa-mi fac o idee despre ce se intampla cu cele 30 de monumente aflate pe lista UNESCO. Si atunci, am luat legatura cu autoritatile locale si am fost deja in Maramures, Bucovina si acum in Suceava. Peste zece zile voi merge la Sibiu, Hunedoara, Brasov. Acestea sunt judetele cu monumente de interes mondial. Apoi, voi face un raport pe care il voi prezenta ministrului Culturii si pe unde mai trebuie, sa incercam sa delegam niste lucruri, fiindca este extrem de incurcata toata povestea. Legea nu se respecta, sunt incarcat ca butoiasul unei arme...

- Ati gasit monumente degradate, intr-o stare alarmanta?

- Nu, nu sunt lasate in paragina. Mai exact, sunt pe cale de a fi renovate, mai ales pictura interioara si exterioara, unele arata mai bine, altele mai prost. Numai ca lucrarile au inceput deodata si sansele de a le termina la vreme sunt cat se poate de mici, si din lipsa de bani, si pentru ca restauratorii sunt putini, o mana de oameni, care lucreaza cam peste tot in acelasi timp. Banii nu sosesc ritmic, vin aiurea, cand incepe iarna. Ministerul nu are un program pe 5 ani, cum cere legea, in functie de care sa-si planifice fondurile. Apoi sunt probleme de mediu. UNESCO stipuleaza ca monumentele se afla in comunitati constiente de importanta lor. Or, nu prea este asa. La Patrauti avem cea mai veche biserica de pe vremea lui Stefan cel Mare si inca una din secolul XV. Dar comunitatea este pe trei sferturi rroma in care se fura incepand cu fructele din livada si terminand cu bucati din zid, sau se scrie pe pereti. Nu exista paza, caci Ministerul de Interne incalca legea, care prevede clar ca aceste monumente au asigurata paza gratuit. Asa se explica de ce in muntii Orastiei si in Sarmizegetusa s-au furat acele bratari de aur, ajunse la licitatii prin Paris.

- Sa ne intoarcem la noua dumneavoastra functie, aceea de ambasador delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO. Cand plecati la Paris?

- Probabil prin noiembrie. Despre acest moment, va voi spune mai multe la timpul potrivit.

- Ce se va intampla cu Uniunea Scriitorilor, al carei presedinte sunteti?

- Voi fi in tara destul de des. Unul dintre secretari face, in lipsa mea, permanenta pe care pana acum am asigurat-o eu, dar voi fi prezent la toate intalnirile periodice de comitet, de consiliu si, fireste, vom tine legatura. Deci, din punctul acesta de vedere, nu plec nicaieri. Am si scoala, vreau sa-mi fac orele, vreau sa ma apropii de jumatate de secol de profesorat.

- Care ipostaza va este mai draga? Profesor, ambasador, lider al scriitorilor?

- Nu e vorba de placut. In primul rand sunt profesor, celelalte sunt functii, intr-una ales, in alta numit. Functiile care sunt acum, trec si, daca le-am acceptat, chiar vreau sa fac ceva. Constat ca la noi, cu precipitare vrem tot felul de functii, ca sa nu facem nimic. Eu chiar doresc sa nu fie asa. Sigur, vocatia mea ramane profesoratul.

- Au fost scriitori care au solicitat presedintelui USR sa ceara la CNSAS dosarele confratilor de breasla. S-a facut ceva in acest sens?

- Am pornit demersurile respective, deocamdata pentru Comitetul Director si conducerea operativa a Uniunii. Vom avea pe 27 octombrie Consiliul National si, cu acordul acestuia, vom cere la CNSAS si dosarele membrilor CN. Mai mult nu pot sa fac. Am mai solicitat, de fapt, o data dosarele acestora si nu am primit raspuns, scriitorii nu erau socotiti ca intrand in categoriile pe care legea le prevedea. Acum, deja unii dintre noi am primit adrese de la CNSAS, sa ne trimitem copie dupa cartea de munca si dupa buletin si alte elemente de identificare.

- Cartea atat de asteptata, "Istoria critica a literaturii", cand va aparea in librarii?

- Mai am doi ani din contractul cu "Istoria critica a literaturii", intr-un an - doi voi termina cartea, si-apoi voi avea nevoie de inca unul ca sa o pun la punct bibliografic. In 2008 va fi pe piata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.