Ca sa reuseasca sa intre in topul primelor 500 universitati din lume, pana si cele mai bine cotate universitati din Romania trebuie sa-si creasca de cel putin doua ori scorul Shanghai

Ca sa reuseasca sa intre in topul primelor 500 universitati din lume, pana si cele mai bine cotate universitati din Romania trebuie sa-si creasca de cel putin doua ori scorul Shanghai, arata un studiu realizat recent de Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani. Harvard ramane cea mai buna universitate din lume, potrivit celor mai prestigioase clasamente care se realizeaza anual: Topul 500 Shanghai, pus la punct de Institutul pentru Invatamant Superior al Universitatii Jiao Tong din Shanghai, si Topul 200 Times, publicat in luna octombrie a fiecarui an de suplimentul educational al cotidianului britanic, The Times Higher Education Supplement (THES).

Topul Shanghai, o tinta aproape imposibila

Sase criterii mari si late stau la baza intocmirii anuale a Topului 500 Shanghai, iar doua dintre ele e imposibil sa aduca puncte universitatilor romanesti: numarul de absolventi laureati cu premiul Nobel sau care au primit medalia Fields (care reprezinta 10% din scorul total) si numarul de cadre didactice din universitati laureate cu premiul Nobel sau medalia Fields (pondere de 20% din scorul total).

Oricum le-am lua si le-am invarti, la aceste doua capitole nu avem cum sa emitem pretentii. Universitatile romanesti au un singur absolvent laureat cu premiul Nobel, George Emil Palade, care a absolvit in 1940 Facultatea de Medicina a Universitatii Bucuresti, facultate care face astazi parte din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Nici vorba de absolventi care au primit medalia Fields, dupa cum nu exista nici cadre didactice laureate cu Nobel sau castigatoare ale medaliilor Fields. Subiect inchis, asadar.

Celelalte patru criterii, de unde putem spera sa obtinem niste puncte, sunt urmatoarele: numarul de cadre didactice considerare "highly cited" de ISI - Institute of Scientific Information din Philadelphia (pondere de 20% din scorul total), numarul de articole stiintifice publicate in revistele Nature si Science pe o perioada determinata - de pilda, pentru clasamentul 2006, au fost luate in considerare articolele publicate in perioada 2001-2005 (pondere de 20%), numarul de articole indexate ISI in ultimul an (pondere de 20%), dupa cum avem si un indicator care raporteaza la numarul cadrelor didactice din universitate scorul total obtinut pe baza primelor cinci criterii (pondere de 10%). Potrivit unui studiu realizat de Ad Astra in 2006 si intitulat sugestiv "Universitatile din Romania si clasamentul Shanghai", nici ultimele patru criterii nu sunt chiar accesibile, date fiind "performantele" actuale ale universitatilor din Romania. Conform ISI Highly Cited (www.isihighlycited.com), exista un singur cercetator "highly cited" care activeaza in Romania, Ionel Ciucanu de la Universitatea de Vest din Timisoara.

De asemenea, de la infiintarea revistelor Nature si Science si pana la sfarsitul anului 2005, autorii din Romania au publicat "incredibilul" numar de 11 articole: 3 in Science si 8 in Nature. si, potrivit calculelor Ad Astra, personalul universitatilor publice si private din Romania a publicat, pe parcursul anului trecut, 1.908 articole indexate ISI. Partea proasta e ca dascalii din universitatile romanesti nu au publicat niciun articol indexat de ISI in 2005 in urmatoarele domenii: inginerie navala, ingineria transporturilor, arhitectura si urbanism, filosofie, studii culturale si folclor, drept, arte, cultura fizica si sport.

Singura noastra sansa sa intram in top 500 - articolele ISI

Potrivit rezultatelor universitatilor romanesti, calculate dupa metodologia Shanghai, "chiar si cele mai importante universitati din Romania trebuie sa isi creasca scorul de aproximativ doua ori pentru intrarea in topul Shanghai". In clasamentul Shanghai 2005, de pilda, universitatea de pe locul 500 - York University - avea un scor de 8.22, in vreme ce Universitatea din Bucuresti - un scor de 4.09, calculat de Ad Astra dupa aceleasi criterii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.