Presedintele Traian Basescu a pus piatra de temelie la Memorialul Holocaustului, cu prilejul marcarii in Romania a Zilei Holocaustului. Presedintele Basescu a spus ca Memorialul Holocaustului este un monument care confirma decizia statului roman de recuperare a istoriei adevarate.

Seful statului a declarat ca, prin asumarea concluziilor Comisiei Internationale cu privire la Holocaust pe teritoriul Romaniei, statul roman a incercat un efort de recuperare a propriei sale istorii, "lucru pe care Presedintele Iliescu l-a recunoscut, iar eu mi l-am asumat imediat dupa preluarea mandatului", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele Basescu a relatat vizita din 2005 de la Memorialul Holocaustului din Washington.

"Am vazut fotografii cu convoaie de evrei si romi pazite de militari in uniforma Armatei romane, evrei coborati din vagoane cu inscriptia CFR si oameni impuscati. Aceste imagini trebuie vazute de toata lumea", a adaugat presedintele Basescu, vizibil emotionat.

"Nu lasati istoria sa se repete"

Monumentul va fi amplasat pe Splaiul Independentei, in spatele sediului Primariei Capitalei.In acelasi timp, aproximativ 60 de romi au marsaluit pasnic pe strazile Capitalei pentru comemorarea victimelor Holocaustului si pentru a atrage atentia autoritatilor asupra problemelor actuale ale etniei lor.

Cu mesajul "Nu lasati istoria sa se repete", ei au purtat banderole negre pe care era inscriptionat cu alb litera Z, provenita de la Zigeuner, purtata de romii aflati in lagarele de exterminare din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

In octombrie 2004, Comisia Internationala formata din istorici straini si romani, prezidata de laureatul Premiului Nobel si supravietuitor al lagarului de la Auschwitz, Elie Wiesel, a publicat un raport, in care regimul Antonescu era declarat raspunzator de moartea a intre 280 si 380 de mii de evrei in Basarabia, Bucovina si Transnistria, precum si a 11 mii de romi.

In 2006 se implinesc 65 de ani de la deportarile ordonate in 1941 de regimul Ion Antonescu.
Filip Standavid a vorbit despre aceste deportari cu o supravituitoare a lagarelor din Transnistria, medicul Miriam Bercovici.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.