Vanzarea florilor este, in Romania, o afacere care iti poate asigura un trai linistit si un venit mediu de 6.000 de RON pe luna, adica echivalentul a peste 20 de salarii medii. Atat castiga un florar din Bucuresti, care nu a cultivat o floare in viata lui, dar se pricepe la specula. Operatiunea este simpla: trebuie sa mergi la Piata George Cosbuc din Capitala, numita de cunoscatori Bursa Florilor, si sa te aprovizionezi de la producatori sau de la importatori. Pui in portbagajul masinii 100 de fire de crizanteme, de exemplu, pe care le cumperi cu 1 leu firul, iar apoi le vinzi la taraba de trei ori mai scump. Ca sa poti vinde flori, ai nevoie de certificat de producator. Acesta se elibereaza de catre primarie, costa in jur de 70 RON pe an si trebuie reactualizat o data la trei luni. Insa florarii au acte in regula, fara sa fi vazut macar vreodata cum se cultiva o floare.

O societate comerciala sau o asociatie familiala rezolva si problema actelor. In Bucuresti, florarii se trezesc cu noaptea in cap si merg in Piata Cosbuc. Aici are loc in fiecare zi o adevarata bursa a florilor. Masini burdusite cu gerbera, garoafe, crizanteme sau trandafiri stau aliniate si isi asteapta cumparatorii. Cele mai multe flori provin din import: Olanda, Ungaria, Italia sau Turcia. Daca te apropii de un "stand" de flori, se aduna imediat in jurul tau doua-trei persoane dornice sa negocieze. "E zece mii firul, domnu', da' il las la opt mii daca iei mai multe", spun florarii.

Masinile cu flori sosesc in Piata Cosbuc dupa miezul noptii. Cutiile de carton sunt desigilate, iar cunoscatorii verifica marfa. In functie de specie si calitate, florile incep sa fie sortate. Coditele sunt taiate cu foarfecele, apoi se fac pachete de cate 25, 50 sau 100 de fire. Sunt asezate la vedere, in galeti pline cu apa, la care se mai adauga "substante care le prelungeste viata", asa cum zic comerciantii. "Pai cum crezi dumneata ca rezista o floare si cate o saptamana?! Inainte, coditele florilor erau oparite si rezistau mai mult. Astazi gasesti pe piata tot soiul de chimicale care le coloreaza sau le fac sa reziste cu zilele", spune Olga, o florareasa din Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.