In Bucuresti, a calatori cu masina sau cu un mijloc de transport in comun e ca si cum ai vrea sa iti pui capat zilelor in vazul lumii. Bucurestiul este din acest punct de vedere aidoma unui balon care sta sa crape. In fiecare zi in Bucuresti circula peste un milion de masini. In curand, cei care vor sa ajunga undeva va trebui sa-si cumpere aparate de zbor. Pentru ca pe pamant nu mai e loc nici macar de o roata. Si nici la balamuc, si cu atat mai putin la cimitir nu prea mai exista locuri libere.

Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera impreuna cu Autoritatea Rutiera Romana si Primaria Sectorului 2 au lansat la Liceul "Lucian Blaga", proiectul-pilot de management al comportamentului de siguranta rutiera. Programul prevede un management de trafic al zonei Pantelimon, care ocupa locul trei in topul celor mai multe accidente de circulatie din Bucuresti. Potrivit coordonatorului Cristian Sandu, "proiectul este un prim pas spre o modalitate mai noua de a aborda siguranta rutiera, in care educatia este facuta de tineri pentru tineri". In cadrul programului, se va realiza, cu ajutorul elevilor liceului, un studiu de management de trafic care vizeaza amplasarea trecerilor de pietoni si crearea de zone de siguranta pentru elevi. Coordonatorul proiectului a declarat, pentru Agentia ROMPRES, ca, vor fi reintroduse pe soseaua Pantelimon patrulele scolare de circulatie. Cristian Sandu a afirmat ca organizatorii proiectului vor incerca sa securizeze impreuna cu elevii si sa monitorizeze video traseul elevilor inspre si dinspre liceu.

Situatiile deosebite vor fi transmise de cei care se vor ocupa de monitorizare Brigazii de Politie Rutiera a sectorului 2. Totodata, potrivit lui Cristian Sandu, prin acest proiect organizatorii incearca sa revigoreze transportul cu bicicleta. Cu prilejul lansarii proiectului, au avut loc mai multe concursuri - de role, de desene pe asfalt - si un concurs de indemanare in care elevii posesori de permis auto au avut ocazia sa-si demonstreze iscusinta la volan. Tinerii prezenti au participat la o demonstratie de descarcerare oferita de firma Biomedica, precum si la o demonstratie a Brigazii de Politie Comunitara de mers cu scutere.

Parcari pe marile bulevarde

Autoritatile locale au inceput amenajarea unor locuri de parcare, pe mai multe strazi in Sectorul 3 al Capitalei, pentru fluentizarea traficului rutier. Potrivit Biroului de presa al Politiei Capitalei, arterele care vor beneficia de aceste parcari sunt: Bulevardele "Nicolae Grigorescu", "Teodor Pallady", "Camil Ressu", si strazile "Liviu Rebreanu", "Baba Novac" si Campia Libertatii. De asemenea, a fost reamenajata intersectia str. Ramnicu Valcea cu str. Ramnicu Sarat, traficul rutier desfasurandu-se in sens giratoriu.

Totodata, Politia rutiera recomanda conducatorilor auto sa nu parcheze masinile pe trotuare, ci numai in locurile special amenajate in acest sens, deoarece asemenea manevre ii obliga pe pietoni sa se deplaseze pe partea carosabila, expunandu-i mai usor accidentelor.

In caz contrar, politia avertizeaza ca sistemele de supraveghere video instalate pe autoturismele din dotarea Brigazii de Politie Rutiera inregistreaza toate autovehiculele oprite sau stationate neregulamentar, urmand ca proprietarilor sa li se intocmeasca procese verbale de contraventie in lipsa. Numai pe raza Sectorului 3, in perioda 3 iulie-22 septembrie 2006, au fost aplicate peste 3.300 de amenzi, cuprinse intre 60 si 80 lei noi, pentru stationare neregulamentara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.