Inca de la sfarsitul lunii septembrie, hotelierii din zonele montane au inceput sa puna in vanzare pachetele de servicii pentru petrecerea vacantei de iarna si, implicit, a Revelionului 2007.

Desi au timp suficient, tot mai multi romani au inceput sa isi faca rezervari din timp. Pana la ora actuala, cele mai cautate destinatii sunt statiunile de pe Valea Prahovei. Nici destinatiile externe nu o sa ramana fara turisti romani in perioada Revelionului, cresterea numarului de turisti romani care vor alege sa plece din tara la cumpana anului va fi de circa 30%, dupa aprecierile agentiilor de turism.

La fel ca in anii trecuti, statiunile de pe Valea Parhovei raman deosebit de costisitoare. Preturile nu par sa sperie romanii doritori de o vacanta la munte in perioada sarbatorilor, in conditiile in care cinci zile de cazare cu mic dejun si masa festiva de Revelion, intr-un hotel de patru stele din Sinaia sau Brasov, costa intre 3.000 si 4.000 RON. In cazul in care turistii prefera sa locuiasca pe perioada vacantei de iarna intr-o vila de 2 sau 3 stele din Busteni sau Azuga, acestia trebuie sa plateasca 100 euro pentru fiecare noapte de cazare.

Daca buzunarul le permite, turistii pot inchiria o vila intreaga, de 12 persoane, al carei pret variaza intre 6.000 si 7.000 de euro pentru 5 zile de cazare. In ultimul timp, ofertele inaintate de operatorii turistici romani sunt uneori chiar de trei ori mai mari fata de preturile propuse de hotelierii din strainatate. Statiunile montane din Austria au inaintat doritorilor oferte similare cu cele de pe Valea Prahovei, in schimb, exista o pregnanta diferenta de costuri. Pentru cinci zile de cazare un pachet "all inclusive" in Austria costa aproximativ 500 de euro (1.700 RON).

Pensiunile au si ele succes mai ales cand vine vorba despre petrecerea sarbatorilor de iarna. Zonele favorizate unde se practica turismul rural sunt cele din Sibiu, zona Bran - Moeciu, Maramures si Bucovina. Pentru trei zile de cazare intr-una din pensiunile inscrise in circuitul turistic se vor plati aproximativ 90 de euro/persoana. O vacanta de 5 zile in aceeasi zona va costa aproximativ 150 de euro, pachetul incluzand cazare si pensiune completa. La aceste preturi se va adauga suma de 30 euro, contavaloarea pentru masa de Revelion, de persoana.

Si in perioada sezonului estival de vara ofertantii romani care activeaza in turism au avut oferte mult mai ridicate la pret decat tari precum Turcia, Grecia si Bulgaria.

Pachetele de turism pentru sarbatorile de iarna vor fi prezentate mult mai pe larg publicului la jumatatea lunii octombrie, cand va avea loc, in Capitala, Targul de Turism.

Destinatiile externe, la mare cautare

Cu pachete din ce in ce mai diversificate, agentiile se pregatesc pentru avalansa de turisti care vor sa petreaca Revelionul in strainatate. Ondina Dobriban, director de programe de la Agentia Paralela 45, ne-a declarat ca numarul turistilor romani care vor alege pachetele externe va fi mai mare cu 30% fata de anul trecut. Estimarea nu este valabila pentru intreg sezonul de iarna, ci exclusiv pentru perioada Revelionului. Per total, agentiile de turism se asteapta la o crestere a numarului de turisti, care vor alege destinatiile externe, de circa 5-7%.

Dobriban apreciaza ca preturile nu vor cunoaste diferente semnificative pentru destinatiile externe, poate chiar putin mai mici. Oferta agentiei cuprinde pachete diferentiate dupa buget, de la destinatiile deja bine cunoscute, Grecia sau Egipt, si pana la cele mai luxoase insule. Preturile incep de la 500 de euro, cu transport asigurat, si ajung la 2.500-3.000 de euro pentru o persoana in insulele din Oceanul Indian, Africa de Sud. Nici marile orase ale Europei nu vor fi ocolite pentru a petrece un sejur de cateva zile in preajma Revelionului. Afluxul mare de turisti de anii trecuti trebuie satisfacut si in acest an, unul dintre secretele marilor agentii fiind tocmai diversificarea produselor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.