"Salve Fiat Romuli Nepus"("Salutat fie nepotul lui Romulus") este titlul, intr-o latina nastrusnica, al celei mai mari expozitii pe care a inaugurat-o joi seara, la Muzeul de Arta Contemporana, Gorzo - plasticianul deja celebru pentru aciditatea sa la adresa retoricii si mitologiei nationaliste. Nepotii lui Romulus sintem, fireste, noi, insa titlul are in spate o poveste mai complicata. Se spune ca, intr-una dintre vizitele pe care Joseph al II-lea le-a facut in indepartatele provincii de la rasarit, a tinut sa le spuna ceva localnicilor care, instruiti de Scoala Ardeleana, tocmai isi descoperisera originile romane - "Salutati sa fie micii nepoti ai lui Romulus", ar fi declamat (probabil nu fara ironie) imparatul austriac.

Gorzo deschide anul la Brukenthal

Legenda spune ca de la aceasta formula de salut imperiala vin numele actuale a cinci localitati din judetul Bistrita (Salva, Fiad, Parva, Romuli si Nepo). Impreuna cu criticul de arta Dan Popescu si cu Liviana Dan, curatorul expozitiei de la MNAC, Gorzo a refacut, anul acesta, traseul transilvan pe care Joseph l-a parcurs in urma cu peste 200 de ani. Rezultatele au fost multe fotografii si inca si mai multe motive maramuresene de inspiratie. Figura imparatului este semnificativa in egala masura si pentru curatorul Liviana Dan, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, o institutie care ii datoreaza mult lui Joseph. De altfel, dupa ce vor fi vazute de bucuresteni la MNAC, lucrarile lui Gorzo se vor muta, in decembrie, la muzeul din Sibiu, unde vor intimpina cu surle si trimbite atit integrarea, cit si deschiderea Programului "Sibiu, Capitala Culturala Europeana".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.