Americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz, sirianul Adonis, peruvianul Vargas Llosa si turcul Orhan Pamuk - acestia sunt favoritii la castigarea Premiului Nobel pentru literatura 2006. Fidela traditiei, Academia Regala din Suedia, care acorda in fiecare an prestigioasa recompensa, confirma absoluta sa rezerva in ceea ce priveste numele candidatului, intr-un moment in care presa suedeza e plina de indiscretii si zvonuri, fara nici un fel de certitudini insa.

Totusi, potrivit mediei din Stockholm, castigatorul din acest an va fi anuntat se pare in 12 octombrie, cu siguranta intr-o joi, pentru a respecta in egala masura traditia care nu fixeaza niciodata cu exactitate ziua cu mult timp inainte, ci doar cu 48 de ore. Cercurile literare care urmaresc constant Academia Suedeza sunt gata sa parieze ca in acest an Nobelul pentru literatura va fi acordat unui autor dintr-o tara cu majoritate musulmana: numele cele mai des pomenite sunt: poetul sirian Adonis, de origine libaneza care traieste de cativa ani la Paris si scriitorul turc Orhan Pamuk, care, in tara a fost de mai multe ori acuzat de aripa nationalista, ajungand chiar in fata tribunalului din Istambul din motive de ofensa adusa identitatii turce (a fost mai apoi absolvit).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.