Lectiile de inot, engleza, calarie sau dans - considerate un abuz emotional daca suprasolicita micul scolar

Este la moda sa iti dai copilul la cat mai multe activitati extrascolare, in speranta ca ii vor folosi in viata. Meditatiile incep de la varste din ce in ce mai fragede, si se fac la cat mai multe materii.

Psihiatrii sustin insa ca suprasolicitarea copiilor duce la nevroze, pe termen scurt, si afecteaza personalitatea, pe termen lung, punand in pericol cariera si succesul in viata. "Sportul si alte activitati, care pot fi considerate de catre parinti ca fiind o relaxare, dupa ore, afecteaza psihicul copilului daca acestuia nu ii place ceea ce face. De cele mai multe ori, parintii proiecteaza asupra copilului propriile dorinte. Nu ii dau dreptul de a alege, ceea ce se traduce prin abuz emotional", ne-a declarat conf. dr. Iuliana Dobrescu, sefa Sectiei de Psihiatrie Pedriatica de la Spitalul Obregia.

Nici macar copiii din familiile sarace nu scapa de suprasolicitare, pentru ca ei sunt pusi de parinti sa invete din greu pentru a-si depasi conditia materiala. In ambele cazuri, ajung sa sufere traume, cu repercusiuni ireversibile.

"Vin la noi cu cefalee sau din cauza refuzului scolar. Pe termen lung, comportamentul social si personalitatea vor avea de suferit. Adultul astfel abuzat in copilarie nu se va integra in grupuri de prieteni si nu va fi fericit, ajungand ca la adolescenta sa nu mai faca nimic cu placere. Era mai sanatoasa joaca din spatele blocului pentru ca insemna sport, socializare, relationare in echipa, cresterea abilitatilor motorii si de performanta cognitiva… si, pana la urma, dadea libertatea de a alege si o stare de bine", a mai adaugat conf. dr. Iuliana Dobrescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.